Ca 5 portioner
500 g älgfärs
200 g fläskfärs
1 gul lök
1 msk färsk riven ingefära
1 tsk timjan
1 dl ströbröd (eller 1 mosad kokt potatis)
1 dl vatten
1 msk konc kalvfond
1/2 dl rårörda lingon (eller lingonsylt)
2 msk skånsk senap
1 ägg
Vitkålsfräs
1/2 litet vitkålshuvud (600 g)
1 liten purjolök
1 dl russin, gärna sultan
2 tsk vitvinsvinäger (eller 2 msk vitt vin)
5 msk vatten + 1 msk konc kalvfond
Smör till stekning
Salt, peppar
Skala och finhacka löken. Bryn den i smör tills den blir glansig och genomskinlig. Låt svalna. Blanda samman älg- och fläskfärs, ingefära, timjan, ströbröd, vatten, kalvfond och lök till en smet. Tillsätt lingonsylt, senap, ägg, 1 1/2 tsk salt och 3 krm vitpeppar. Blanda väl. Forma färsen till bullar. Stek dem i smör i en stekpanna. Sänk värmen när bullarna fått stekyta, låt dem eftersteka på svag värme under lock eller i ugnen på högst 100 grader.
Strimla vitkålen fint. Fräs den i smör i en stekpanna. Ansa och strimla purjolöken. Blanda ner den i vitkålen. Tillsätt russin, vinäger och kalvbuljong. Låt koka samman 5-7 minuter. Smaka av med 1/2 tsk salt och 2 krm peppar. Servera med
Potatismos och lingonsylt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar