Köpte dinkelmjöl här om dagen när jag skulle testa göra dinkelkladdkaka.. tog nu resten av mjölet och knådade ihop lite bröd! Blev supergott! Knaprig och god yta, och sen mjukt o saftigt inuti. Hemmabakat bröd är verkligen underskattat..borde göra det oftare!
skållning:
2,5 dl Dinkelmjöl
3 dl vatten, kokande
2 tsk salt
Resten
5 dl vatten
25 gram jäst
850 gram Dinkelmjöl
Mät upp mjölet till skållningen i en degskål. Tillsätt salt och kokande vatten, blanda väl. Låt stå 5-10 minuter. Tillsätt 5 dl kallt vatten. Känn efter att degvätskan inte är varmare än 37°C (fingervarmt). Smula ner jästen. Tillsätt resten av mjölet, men spar ca 2 msk till utbakningen. Arbeta degen ca 4 minuter med maskin eller den dubbla tiden för hand. Smörj 2 st 1½ liters bakformar. Om degen känns lös kan den klickas direkt ner i formarna. Jämna till ytan med en degskrapa och strö över det sparade mjölet. Om degen känns fast kan man ta upp den i det sparade mjölet på bakbordet. Rulla ut till 2 rullar och lägg dem i formarna och platta till. Jäs under bakduk, 50-60 minuter, tills degen kommer upp till kanten på formarna. Sätt under tiden ugnen på 250-275°C. Nagga de färdigjästa bröden med en vattendoppad gaffel. Grädda i nedre delen av ugnen, först 5 minuter på den höga värmen. Sänk sedan till 200°C . Fortsätt att grädda ca 45 minuter, tills bröden är färdiggräddade. (Det ska låta ihåligt när man knackar i dem från undersidan.)
Låt bröden kallna på galler inlindade i bakduk.
2,5 dl Dinkelmjöl
3 dl vatten, kokande
2 tsk salt
Resten
5 dl vatten
25 gram jäst
850 gram Dinkelmjöl
Mät upp mjölet till skållningen i en degskål. Tillsätt salt och kokande vatten, blanda väl. Låt stå 5-10 minuter. Tillsätt 5 dl kallt vatten. Känn efter att degvätskan inte är varmare än 37°C (fingervarmt). Smula ner jästen. Tillsätt resten av mjölet, men spar ca 2 msk till utbakningen. Arbeta degen ca 4 minuter med maskin eller den dubbla tiden för hand. Smörj 2 st 1½ liters bakformar. Om degen känns lös kan den klickas direkt ner i formarna. Jämna till ytan med en degskrapa och strö över det sparade mjölet. Om degen känns fast kan man ta upp den i det sparade mjölet på bakbordet. Rulla ut till 2 rullar och lägg dem i formarna och platta till. Jäs under bakduk, 50-60 minuter, tills degen kommer upp till kanten på formarna. Sätt under tiden ugnen på 250-275°C. Nagga de färdigjästa bröden med en vattendoppad gaffel. Grädda i nedre delen av ugnen, först 5 minuter på den höga värmen. Sänk sedan till 200°C . Fortsätt att grädda ca 45 minuter, tills bröden är färdiggräddade. (Det ska låta ihåligt när man knackar i dem från undersidan.)
Låt bröden kallna på galler inlindade i bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar