Ett recept från en Allt om mat tidning. Supergott! Rekommenderas!
6 portioner
1 kg benfri högrev
100 g rökt sidfläsk
1 gul lök
1/4 kruka timjan
2 msk + 2 msk olivolja
1/4 dl tomatpuré
5 enbär
1/2 msk salt
1/4 tsk nymald svartpeppar
3 1/2 dl kraftigt vin
1 1/2 dl portvin
1 msk konc kalvfond
125 g gula steklökar
125 g champinjoner
Putsa och skär högreven i bitar, ca 3x3 cm. Skär sidfläsket i mindre bitar. Skala och finhacka löken. Hacka timjanen. Bryn kött, fläsk och lök i 2 msk olja i omgångar i en stekpanna. Lägg över allt i en gryta. Pudra över mjölet och tillsätt timjan, tomatpuré, enbär, salt och peppar. Låt fräsa under omrörning ca 5 minuter. Häll i vin och kalvfond. Koka upp och låt sedan sjuda under lock ca 2 1/2 timme. Rör om då och då. Skala och ansa steklöken. Ansa och halvera eventuellt champinjonerna. Bryn lök och svamp i 2 msk olja och vänd ner i grytan före servering.
Potatisgratäng med kantareller
125 g kantareller
1 msk smör
1 kg potatis
1 vitlöksklyfta
2-3 kvistar timjan
2 1/2 dl matlagningsgrädde
2 1/2 dl mjölk
1 msk kalvfond
1 tsk salt
1/4 tsk nymald svartpeppar
Sätt ugnen på 225 grader. Ansa svampen och stek den i smör tills den blivit lätt krispig, ca 10 minuter. Skala och skär potatisen i 1/2 cm tjocka skivor. Skala och finhacka vitlöken. Hacka timjanen. Koka upp grädde och mjölk i en gryta. Lägg i potatisen, låt sjuda i gräddmjölken ca 5 minuter under omrörning. Rör i timjan och fond. Krydda med salt och peppar. Häll potatisen i en ugnssäker form och blanda i kantarellerna. Gratinera mitt i ugnen ca 1 timme.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar