Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

tisdag 3 december 2019

Citrusdoftande kyckling med fetaost och parmaskinka

Ett recept från boken Husmanskonst från Allt om mat. Var ett tag sedan som jag gjorde helstekt kyckling så blev lite extra sugen på att göra detta till middag. Det var väldigt lätt att göra, kycklingen sköter ju sig själv i ugnen. Det blev väldigt saftigt och gott! Parmaskinkan blev riktigt god, alldeles knaprig! Min sambo tyckte dessvärre att såsen smakade alldeles för starkt av vitlök. Men jag tyckte att den var helt okej!

4 portioner

1 kyckling (1,2-1,5 kilo)
Steksnöre
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
1 citron
1 hel vitlök
1 liten knippa bladpersilja
1/2 kruka timjan
100 g fetaost
4 skivor parmaskinka
2 msk olivolja
1 dl vatten

Tillbehör:
Pasta eller potatis
Blandad sallad
Citronklyftor
Färsk timjan

Sätt ugnen på 200 grader. Salta och peppra kycklingen inuti och utanpå. Skölj citronen i ljummet vatten och skär den i åtta klyftor. Skala två vitlöksklyftor.  Fyll kycklingen med fyra citronklyftor, två vitlöksklyftor och det mesta av bladen från timjan och persilja. Skär fetaosten i 2 cm tjocka stavar. Lossa skinnet över kycklingbrösten. Stoppa in fetaosten under skinnet. Täck bröstet med parmaskinka. Bind samman benen med steksnöre, dra snöret diagonalt över bröstet och fäst runt vingen, fortsätt över till andra vingen och därefter snett över bröstet och fäst vid benet. Lägg kycklingen i en ugnssäker form. Pressa saften ur resten av citronklyftorna över kycklingen. Lossa vitlöksklyftorna. Fördela citron- och vitlöksklyftor och resten av timjan och persilja (blad och stjälkar) runt kycklingen. Ringla över oljan och tillsätt vatten. Stek kycklingen i nedre delen av ugnen 60-70 minuter, tills köttsaften är klar (inte rosa), ös den då och då under tiden. Ta upp kycklingen på en skärbräda. Täck lite slarvigt med aluminiumfolie. Sila ner sky från grytan i en kastrull. Pressa köttet ur de ugnsbakade vitlöksklyftorna och blanda med skyn. Mixa spad och vitlök med mixerstav till en slät sås. Späd eventuellt med mer vatten och värm. Skär kycklingen i mindre bitar och servera tillsammans med skysåsen, pasta eller potatis och blandad sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar