Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

måndag 21 februari 2011

21 Februari Vallmotårta

Provade baka en Vallmotårta till mammas födelsedag! Har aldrig ätit en tårta med vallmofrön förut, men den var faktiskt god!


2½ dl mjölk
2 dl blått vallmofrö
225 g rumsvarmt smör
3 dl strösocker
3 ägg
5 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker
½ tsk salt
1 dl gräddfil
2 msk citronsaft


glasyr:
skal av 1 citron
1½ dl vispgrädde
200 g vit choklad


vallmofrön till dekor


Koka upp mjölken tillsammans med vallmofröna. Dra kastrullen från plattan och låt blandningen stå och svalna i ungefär 15 minuter. Smörj och bröa under tiden en stor rund sockerkaksform som rymmer minst 2½ liter. Vispa det mjuka smöret luftigt med sockret och tillsätt ett ägg i taget. Vispa till en ganska fluffig smet. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smörsmeten. Rör även ner vallmoblandningen. Tillsätt slutligen gräddfil och citronsaft och blanda till en ganska lös smet. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader, ca 1 timme och 15 minuter. Känn med en sticka att kakan är torr inuti. Låt svalna lite och stjälp ut kakan ur formen.

Tvätta citronen och skala av det yttersta gula med en potatisskalare. Koka upp skalet med grädden i en kastrull och låt blandningen stå och dra en stund. Hacka under tiden chokladen. Koka upp grädden på nytt och sila av citronskalet. Ta av kastrullen från värmen och blanda i chokladen. Låt svalna helt, häll sedan över kakan och låt rinna ner på kanterna. Strö lite vallmofrö över.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar