Ett recept från boken Älskade smörgåstårtor av Kristina Eriksson och Anna Clarén. Min sambo som älskar smörgåstårtor fick boken i present av mig för ett par år sen, så nu får han välja en ny smörgåstårta till varje födelsedag. I år blev det denna, och jag kan säga att den blev väldigt smarrig!
Ca 10 portioner
18 skivor formfranska
Syrad rödlök:
1/2 dl ättiksprit
1 dl strösocker
1 dl vatten
2 små rödlökar (det blir snyggast om rödlökarna är små)
Kyckling- och baconfyllning
1/2 grillad kyckling
1 pkt bacon
2 tomater
1 dl majonnäs
1 dl turkisk yoghurt
1 msk svensk senap
1 msk dijonsenap
1/2 dl finhackad gräslök
Salt och peppar
Syrad lök- och philadelphiafyllning
1/2 dl finhackad syrad lök
150 g philadelphiaost
1 dl turkisk yoghurt
Salt och peppar
Garneringskräm:
250 g philadelphiaost
1 1/2 dl turkisk yoghurt
Garnering:
1/2 grillad kyckling
1 pkt bacon
200 g cocktailtomater
Syrade rödlöksringar
100 g rucola
Börja med rödlöken. Blanda ättiksprit, socker och vatten i en kastrull och låt det koka upp. Ställ kastrullen åt sidan. Skala och skär rödlökarna i tunna skivor. Lägg rödlöksringarna i ett trångt kärl och häll lagen över. Låt löken och lagen kallna.
Rensa kycklingen och skär köttet i små bitar. Dela baconet i bitar och stek det, hälften åt gången. Skär tomaterna i små bitar. Lägg kycklingkött, bacon, tomat, majonnäs, turkisk yoghurt, svensk senap, dijonsenap, gräslök, salt och peppar i en bunke och blanda.
Ta 1/2 dl av den kalla syrade löken och hacka den fint. Blanda syrad lök, philadelphiaost och turkisk yoghurt till en röra. Salta och peppra.
Skär bort kanterna på brödet och lägg ut tre skivor på längden och två på bredden på en bricka. Bred kyckling- och baconfyllningen över brödskivorna och täck med ett lager brödskivor. Lägg brödskivorna så att de täcker skarvarna på föregående lager(som när man lägger tegel på ett hus). Bred på syrad lök- och philadelphiafyllning och täck med sista brödskivorna. Blanda philadelphiaost och turkisk yoghurt i en skål och bred över hela smörgåstårtan. Rensa och skär kycklingen i tärningar. Dela baconet i bitar och stek det så nära serveringstillfället som möjligt. Baconet och smörgåstårtan blir snyggast så. Delatomaterna i skivor eller halvor och lägg dem ovanpå tårtan tillsammans med kyckling, bacon och syrade rödlöksringar. Dekorera med rucola runt om kanterna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar