Ett recept från boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. Enkelt att göra och gott! Så gott att jag nästan glömde bort att ta en bild, hög in i maten direkt!
4 portioner
4 portioner kall potatismos (eller enligt recept nedan)
Ströbröd
Smör till stekning
Potatismos:
800-1000 g potatis av mjölig sort
1 1/2 dl mjölk
2 msk smör
Salt
Vitpeppar
Lite muskotnöt
Rårörda lingon:
4 dl lingon
1 dl socker
Till servering:
Stekt fläsk eller bacon
Färsk persilja
Ev rivna morötter
Om du inte har sparat potatismos så gör mos enligt receptet i god tid innan servering. Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten, låt den ånga av. Krossa potatisen direkt i kastrullen med en potatisstöt. Värm mjölken och rör ner den i potatisen lite i taget. Vispa moset fluffigt för hand eller med elvisp. Tillsätt smöret, smaka av med salt, peppar och lite riven muskotnöt. Låt moset kallna. Rör lingonen med socker tills sockerkornen har lösts upp. Forma bullar av moset och platta till dem, vänd dem i ströbröd. Stek dem på medelvärme i smör tills de är gyllenbruna. Servera potatisbullarna nystekta med lingon och stekt rimmat fläsk eller bacon. Dekorera med ett par kvistar färsk persilja. Rivna morötter är också gott till.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar