Ett recept från boken Mannerströms husmanskonster. Hade tyvärr högre förväntningar på detta receptet än vad det faktiskt blev... det såg så himla gott ut på bilden. Visst blev det gott, köttet va sådär härligt mört. Men har ätit godare lammgrytor i mina dar!
4 portioner
800 g benfritt lammkött från bog, stek eller bringa
3 gula lökar
1 morot
1 liten bit rotselleri, ca 200 g
4 vitlöksklyftor
200 g färska champinjoner
4 msk tomatpuré
3 lagerblad
1 kvist färsk rosmarin eller 1 tsk torkad
1 kvist färsk salvia eller 1 tsk torkad
1 tsk stött kummin
2 msk koncentrerad lamm- eller kalvfond
Olja och smör till stekning
Salt och peppar
Vatten
Till servering:
1 liten bunt färsk persilja
Lantbröd
Skär köttet i ganska stora bitar, bryn dem i omgångar i olja och smör. Krydda med salt och peppar och lägg över köttet i en stekgryta. Skala lök och rotfrukter och skär dem i grova bitar. Skala och finhacka löken, bryn grönsakerna lätt och lägg ner dem i grytan. Tillsätt tomatpuré, lagerblad, kummin och fond, slå på vatten så att det täcker. Om du använder färsk rosmarin kan hela kvisten läggas ned. Lyft i så fall upp den när grytan är klar. Färsk salvia kan kan repas innan bladen läggs ner. Om du använder torkade örter kan du smula ner dem med nyporna. Koka på svag värme tills köttet känns mört, räkna med 1 timme. Dela champinjonerna under tiden och bryn dem i smör, lägg ner svampen i grytan. Smaka av grytan med salt och peppar och eventuellt mer örter. Finstrimla den färska persiljan och strö den över vid servering. Servera grytan rykande varm med ett gott lantbröd. (Jag gjorde även kokt ris till)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar