Ett recept ur boken Mannerströms husmanskonster. En favorit! Så himla lätt att göra och supergott! Rekommenderas!
4 portioner
600 g oxfilé (även svansbiten och huvudet går bra)
2 gula lökar
1 liter tärnad rå potatis (ca 800 g)
1 dl porter
Några droppar worcestersås
Olja och smör till stekning
Salt och peppar
Senapscrème:
2 1/2 dl vispgrädde
2 msk Colman’s senapspulver
1 msk dijonsenap
2 msk riven pepparrot
En nypa socker
Salt och peppar
Till servering:
Tärnad stekt potatis
4 äggulor
1 liten bunt färsk hackad persilja
Putsa oxfilén fri från hinnor och skär i stora tärningar. Skölj potatistärningarna i kallt vatten så att lite av stärkelsen försvinner. Skala och finhacka löken. Vispa grädden fluffig och blanda med senapspulver, dijonsenap, pepparrot och socker. Smaka av med salt och peppar. Ställ krämen svalt. Stek löken gyllenbrun i smör. Häll i 1 dl porter i pannan och låt den koka in, håll den varm. Råstek potatis i olja och smör, krydda med salt och peppar. Håll potatisen varm. Stek köttet hastigt i en het panna. Stek inte för mycket i taget - då sänks värmen och det börjar koka i pannan. Smaka av med salt, peppar och några stänk worcestersås. Lägg upp pytten i rader med alla ingredienser var för sig, strö över hackad persilja. Servera genast med en äggula per portion och senapscrèmen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar