Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

lördag 22 september 2012

Hemmagjord Nyponsoppa

Mina kära grannar lät mig plocka en massa nypon på deras tomt! Så nu har jag gjort årets första nyponsoppa! Så himla gott, och samtidigt nyttigt! Det är väldigt enkelt att göra, och så känns det lyxigt att kunna bjuda på sin alldeles egna nyponsoppa. Plus att de torkade nyponen har väldigt lång hållbarhet.. dock brukar jag inte hinna spara mina så väldans länge, för det har en tendens att gå åt ganska så snabbt!
Har för övrigt köpt en ny cool penna på Granit som man kan skriva på glas och speglar med, sedan är det bara att torka bort med en våt trassa. Skitsmart! Slipper man etiketter som lämnar en massa klister efter sig. Finns både svart och vit färg.5 dl torkade nypon
1½ liter vatten
1 dl strösocker
1½ msk potatismjöl
saft av ½ citron

Börja med att plocka en massa nypon, som du sedan snoppar och lägger på en plåt och torkar på 50-75 grader i ca 6-7 timmar i ugnen med en liten glipa så att fukten kan komma ut. Känn på nyponen så att de är riktigt torra, då är de färdiga. Om du vill spara nyponen till ett annat tillfälle (de möglar annars). Men om du ska göra soppan direkt kan du hoppa direkt till nästa steg, plus att då behöver du inte blötlägga dom.

Mixa nyponen i en matberedare, och blötlägg i några timmar eller gärna över natten. Koka upp nyponen med vattnet och låt koka några minuter. Sila sedan bort nyponskalen. Koka sedan upp vätskan igen med socker och citron. Rör ut potatismjölet i lite vatten och rör ner det. Smaksätt med mer citron och socker om det behövs. Servera soppan ljum eller kall, som den är, med glass eller vispad grädde och gärna mandel biskvier.
För nyponkräm: Följ receptet på nyponsoppa men öka mängden potatismjöl till 2½ msk.

5 kommentarer:

 1. Ska jag rensa bort fröna innan jag torkar nyponen?
  Cv

  SvaraRadera
 2. hej! Nej, du behöver inte ta bort fröna. Bara att snoppa dom innan. Alltså skära bort toppen som är brun. om du kollar på bilden så ser du mina färdig torkade nypon i glasburken som är hela skrynkliga nypon. Lycka till! Blir supergott! :)

  SvaraRadera
 3. Varför ska man torka för att sedan blötlägga?

  SvaraRadera
 4. Du behöver inte torka nyponen om du ska göra soppan direkt,det är bara om du vill spara dom.. De möglar annars

  SvaraRadera
 5. Äntligen ett recept på min barndoms nyponsoppa!! Toppen!!

  SvaraRadera