Ett recept ur boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Yes, du läste rätt. Jag har köpt en till bok av Leif Mannerström med recept på husmanskost! Så nu har jag Mannerströms husmanskonster och denna som bara heter Husmanskonst. Först ut blev detta receptet, och det var väldigt gott!
400 g tillagad kall rostbiff
1 gul lök
1 rödlök
200-300 g kokt kall potatis
2 tomater
1/4 gurka
Ca 1 dl stora kaprisbär eller ca 2 msk små
1 friséesalladshuvud
Ca 1 näve rucola
1 sats vinägrettsås
Till servering:
Grovt nybakat rågbröd eller knaprig baguette
Skala och strimla lökarna. Skär alla ingredienser i vackra bitar. Vispa ihop vinägrettsåsen. Vänd försiktigt ihop salladsingredienserna, tillsätt såsen. Smaka av med lite peppar. Andra tänkbara ingredienser än de ovan uppräknade är isbergssallad, fint skuren röd paprika, färska rädisor i strimlor, saltgurka i stavar och smörstekta brödkrutonger.
Vinägrettsås
2 tsk dijonsenap
1/2 dl rödvinsvinäger
1/2 dl vatten
3 dl olivolja
1 krossad vitlöksklyfta
Salt och peppar
Lägg alla ingredienser i en skål. Vispa tills det blivit en fluffig, nästan krämig vinägrettsås, som det blir när vattnet och olivolja blandas. Smaka av noga om det behövs mer salt och peppar eller ev. mer olja. Det kommer att bli massor med olja över, men det är perfekt arga till andra sallader någon annan dag.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar