Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

tisdag 30 juni 2020

Kalopsbiffar

Ett recept från boken Grytor, långkok och lite husman av Jon Hansson och Camilla Lindqvist. Ett väldigt annorlunda recept på kalops. Skulle knappt vilja kalla detta för kalops faktiskt... men kul att testa ändå. Men kan konstatera att riktig kalops är godare.

4 portioner

4 biffar a 100-150 g
8 kryddpepparkorn
800 g potatis
400 g morötter
3 lagerblad
2 + 2 msk smör
1-2 msk vitvins-/äppelcidervinäger
1 liten lök
1 msk kalvfond på flaska
4 msk hackad persilja
Salt
Vitpeppar

Ta fram biffarna så att de inte är kylskåpskalla när du ska steka dem. Mal eller mortla kryddpepparn och klappa in i biffarna. Salta och peppra dem. Skala eller skrubba potatisen och koka mjuk i saltat vatten. Låt ånga av. Skala morötterna och skär i stavar. Lägg dem i en vid kastrull tillsammans med lagerbladen och 2 msk av smöret. Salta och peppra lätt och häll i vatten så att det knappt täcker. Sjud morötterna tills de är mjuka men ändå har en liten knaprig kärna. Smaka av med vinägern - behövs mer salt? Skala och skiva löken tunt. Hetta upp 2 msk av smöret i en stor stekpanna. Stek löken tillsammans med biffarna. De behöver bara någon minut på varje sida. Lägg sedan upp dem på ett fat. Fortsätt fräsa löken ytterligare någon minut. Häll i 1 dl vatten och fonden. Rör om och puttra försiktigt så att skyn kokar ihop något. Servera biffarna med skysåsen, potatisen och morötterna. Strö över hackad persilja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar