Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

tisdag 30 juni 2020

Färsbiffar med lindströmsmör och örtpotatis

Ett recept från boken Grytor, långkok och lite husman av Jon Hansson och Camilla Lindqvist. Helt ärligt så såg det lite tråkigt ut på bilden, men det var faktiskt väldigt gott!

4 portioner

1 dl fil eller yoghurt
1 dl ströbröd
600 g köttfärs
1/2 tsk timjan
2 msk olja
800 g potatis
4 msk hackad persilja
4 msk hackad dill
4 msk hackad gräslök
Salt
Svartpeppar

Smöret:
125 g smör
1 scharlottenlök eller 1/4 rödlök
2 små inlagda rödbetor
2 msk kapris

Ta fram smöret så att det hinner bli riktigt mjukt. Värm ugnen till 225 grader. Rör ihop filen eller yoghurten med ströbrödet i en stor bunke. Låt det svälla i några minuter. Skala potatisen och koka den mjuk i saltat vatten. Blanda ner köttfärsen i ströbrödssmeten. Krydda generöst med salt, peppar och timjan. Provstek gärna en liten färsplätt om du är osäker på kryssningen. Forma färsen till biffar. Stek dem i oljan i stekpanna på medelvärme. De ska få ordentligt med stekyta men behöver inte bli helt genomstekta. Lägg i en form så länge och stek klart dem i ugnen när det är dags att äta.
Skala och hacka scharlottenlöken eller rödlöken så fint du kan. Hacka rödbetorna riktigt smått. Låt hacket rinna av på lite hushållspapper tillsammans med kaprisen. Rör ner hacket och kaprisen i smöret i en skål och ställ kallt. Eller lägg smöret på ett ark plastfolie och rulla ihop till en korv. Lägg i frysen. Sedan kan du skära fina slantar av smöret. Hacka persiljan, dillen och gräslöken. Låt potatisen ånga av ordentligt och vänd runt den med örterna - och kanske en klick smör. Värm biffarna 5-6 minuter i ugnen. Servera med potatisen och lindströmsmöret.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar