Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

tisdag 30 juni 2020

Bräckt flädergravad lax med gurk- och potatissallad

Ett recept från boken Grytor, långkok och lite husman av Jon Hansson och Camilla Lindqvist. Annorlunda att grava med flädersaft! Och väldigt fräscht och gott! Potatissalladen var också väldigt god, mycket godare än vad den såg ut att vara på bilden. Rekommenderar att du testar detta receptet. Perfekt sommarmat!

4 portioner

500 g laxfilé, helst med skinnet kvar
1 dl outspädd flädersaft
1 msk matolja
Salt
Vitpeppar
800 g potatis
1/2 gurka
1 stor saltgurka
1 liten rödlök
1 syrligt äpple
3 dl grekisk/turkisk yoghurt

Salta och peppra laxen ordentligt. Häll flädersaften i en form som rätt precis rymmer laxen. Lägg i fisken med skinnsidan uppåt. Plasta och ställ kallt 1 eller 2 dygn. Koka upp en kastrull saltat vatten. Skala potatisen och skär  stora bitar. Koka mjuka, häll av vattnet och låt potatisarna ånga av ordentligt. Skölj gurkan, dela på längden och gröp bort kärnorna meden tesked. Skär fruktköttet i rätt stora tärningar. Skär saltgurkan i lite mindre tärningar. Skala och tärna rödlöken. Skölj äpplet, skär bort kärnhuset och skiva fruktköttet. Vänd ihop potatisen, gurkan, saltgurkan, rödlöken och äpplet med yoghurten. Smaka av med salt och peppar. Klappa laxbitarna hyfsat torr med hushållspapper. Skär i 4 skivor och stryk på lite olja. Stek laxskivorna hastigt i het panna. Servera med potatissalladen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar