Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

måndag 4 mars 2019

Pytt Bellman med ägg och gräddsås

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Min sambo pratar jämt om att han tycker mycket mer om gräddstuvad pyttipanna, men jag tycker att det brukar bli så geggigt och slafsigt. Men detta! Det var ju verkligen supergott! Perfekt att ha såsen vid sidan av istället.

4 portioner

600 g blandat kött: oxkött, fläskkött, skinka, rökt fläsk, falukorv
1 stor gul lök
800 g potatis
Smör till stekning
Worcestershiresås
Salt och peppar

Gräddsås:
1 msk smör
1/2 msk vetemjöl
1 dl kraftig kalvbuljong
2 dl grädde
1/2 tsk kikkomansoja
Salt och peppar

Till servering:
4 nystekta ägg
Inlagda rödbetor

Skär köttet i små kuber och ställ in det i kylen tills det är dags att steka. Skala och hacka löken lika fint. Skala och skär potatisen i små kuber.
Fräs smöret i en kastrull och rör ned mjölet. Späd med kalvbuljongen och grädden. Smaka av med soja, salt och peppar och låt såsen sjuda på svag värme i 7-8 minuter. Börja med att steka potatisen i smör, tillsätt löken efter några minuter. Stek cirka 15 minuter på medelstark värme. Rör ofta så att potatisen inte bränns vid. Lägg köttet i stekpannan när potatisen börjar bli färdig och låt allt bryna tillsammans. Vänd ihop ingredienserna försiktigt. Smaka av med salt, peppar och några stänk worcestershiresås. Håll varmt medan du steker äggen. Servera allt rykande varmt med ägg, rödbetor och gräddsås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar