Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

fredag 8 mars 2019

Lammstek med bagarpotatis

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Köttet blev supergott! Men bagarpotatisen va lite trist, godare med klassisk potatisgratäng.

4-6 portioner

1 1/2 - 2 kg lammstek med ben, men utan kryssben
6-8 vitlöksklyftor
2 kvistar rosmarin
Tunna strimlor citronskal
Olivolja
Grovt salt
Peppar

Bagarpotatis:
1 kg mjölig potatis
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
2 msk smör
1/2 msk strösocker
3-4 kvistar timjan
3 lagerblad
1 flaska ljust öl (33 cl)
1 1/2 dl vitt vin
2 dl kycklingbuljong
Salt och peppar

Garnityr:
En näve vattenkrasse

Till servering:
Krispig grönsallad eller tomatsallad med rödlök

Sätt ugnen på 175 grader. Skala och skär vitlöksklyftorna på längden. Skär en ficka längs med benet på steken eller på andra ställen. Späcka med vitlök och några rosmarinkvistar. Gnid in steken med olivolja, rivet citronskal, grovt salt och peppar. Stick in en stektermometer i stekens tjockaste del. Lägg steken på ett galler och ställ in i mitten av ugnen med en plåt under. Ta ut steken vid 55 grader för rosa kött eller 65-70 grader för genomstekt.
Skär potatisen i ca 1/2 cm tjocka skivor. Skala och skiva lök och vitlök i tunna skivor, bryn dem gyllenbruna i smöret i en panna. Smaka av med socker, salt och peppar. Lägg potatisen i en gratängform med hög kant. Varva med lök, timjan, lagerblad, salt och peppar. Häll över öl, vin och buljong. Ställ in formen under steken i ugnen så att saften från steken droppar ned i potatisen. Räkna med att potatisen är klar efter ca 1 timme och att steken behöver ytterligare 15-30 min. Om potatisen ser ut att bli för mörk, täck den med aluminiumfolie som samlar upp köttskyn. Häll den sedan i potatisformen. Ta ut steken ur ugnen och vira in den i aluminiumfolie. Täck med kökshandduk och låt den vila i 20-30 min. Skär upp steken i vackra skivor som antingen läggs upp på ett varmt fat med resten av steken eller helt enkelt snyggt upplagd över potatisen. Garnera gärna med en näve vattenkrasse. Servera med t.ex. krispig grönsallad eller med tomatsallad med rödlök.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar