Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

fredag 8 mars 2019

Får i kål

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. En riktig klassiker! Det blir ju så gott när köttet blir sådär mört och saftigt. Men att det blir 6 portioner är en ren underdrift. Skulle snarare säga att det blir 10 portioner!
Gillar inte brysselkål, så hoppade över den ingrediensen.

6 portioner (...eller snarare 10)

2 - 2 1/2 kg lammkött (bringa, bog eller framlägg)
6-8 vitpepparkorn
8-10 kryddpepparkorn
3-4 hela kryddnejlikor
4 lagerblad
Salt
1 liten kålrot
1 kålrabbi
2-3 morötter
1-2 palsternackor
1 kg potatis
1 litet vitkålshuvud
(15-20 brysselkål)
1 purjolök
3-4 scharlottenlökar
1-2 vitlöksklyftor
1/2 - 1 blomkålshuvud
1 litet savoykålshuvud

Garnityr:
Bladpersilja

Till servering:
Rostat knäckebröd
Lagrad ost
Riktigt smör

Putsa bort onödigt fett från köttet och skär det i grova bitar. Har du köpt läggar bör de vara hela. Lägg köttet i en rimlig gryta och häll på vatten så att det täcker, låt koka upp. Koka köttet lätt i högst 1 min. Ta upp det och spola av. Rengör grytan och lägg tillbaka köttet. Häll på vatten så att det täcker, mät upp hur mycket vatten du häller i (tänk på att det skall finnas plats för alla grönsaker också). Låt köttet koka upp, skumma av och lägg i kryddorna. Börja med 1 tsk salt per liter vatten.
Gör i ordning grönsakerna i den ordning de skall ned i grytan. Kålrot och rabbi är hårda och behöver längst tid. Skala och dela dem i kvartar. Skala och skär morötter i stavar, palsternackor och potatis i grova bitar. Skär ganska stora klyftor av vitkålen. Ansa och halvera brysselkålen. Ansa och dela scharlottenlöken, skala vitlöken. Dela blomkålen i grova buketter. Skär grova kvartar av savoykålen.
Börja lägga i grönsakerna när köttet kokat 30-40 min., då du också smakar av sältan. Lägg i grönsakerna efter hand i följande ordning: kålrabbin, kålroten, morötterna, palsternackan, potatisen, vitkålen, brysselkålen, löken, purjon, blomkålen och savoykålen. Smaka av sältan igen. Efter max 1 1/2 timme, men troligen mindre, bör hela anrättningen vara klar. Köttet är klart när det släpper bra från benen. Garnera med bladpersilja och ställ fram grytan på bordet, eller flytta försiktigt över hela anrättningen på ett väl uppvärmt fat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar