Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

måndag 4 mars 2019

Kycklingbröst med parmesan, prosciutto och basilika 

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Fick hålla utkik bra länge efter kycklingbröst med skinnet kvar, men till slut så hade dom tagit hem det till affären jag brukar handla i. Såklart det finns hel kyckling man kan köpa, men kändes bökigt. Hur som helst så var det gott!

4 portioner

4 kycklingbröst
4 skivor prosciutto
Ca 100 g skivad, lagrad parmesanost
1 kruka basilika
4 tandpetare
Smör och olivolja till stekning
Salt och peppar

Sås:
2 scharlottenlökar
1 vitlöksklyfta
8 små tomater
1/2 röd paprika
1/2 gul paprika
100 g champinjoner
1 tsk tomatpuré
10 finskurna basilikablad
Rivet skal av 1/2 citron
Saften av 1/2 citron
Ca 2 msk vitt vin
Ev. lite vatten
2 msk olivolja till stekning
Salt och peppar

Garnityr:
Basilikablad

Till servering:
Ris eller tagliatelle
Rostat bondbröd

Sätt ugnen på 175 grader. Gör i ordning alla ingredienser till såsen: skala och finhacka scharlottenlöken. Skala och krossa vitlöksklyftan. Skålla och skala tomaterna, dela dem sedan på mitten. Kärna ur och skär paprikorna i bitar. Skiva champinjonerna. Ställ allt åt sidan så länge.
Snitta en bred ficka i kycklingbrösten. Fyll dem med skinka, hyvlad parmesan och basilikablad. Salta, peppra och stäng till med tandpetare. Bryn dem runt om i smör och olja i en traktörpanna tills de fått fin färg. Lägg över kycklingen och stekskyn på ettugnssäkert fat. Stek dem klara i mitten av ugnen 15-20 minuter så att de säkert blir genomstekta. Ös flera gånger. Börja koka riset - eller sätt på pastavattnet. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
Fortsätt med såsen. Hetta upp lite mer olivolja i traktörpannan som kycklingen brynts i. Fräs lök och vitlök någon minut tillsätt tomater, paprikabitar, champinjoner och fräs några minuter till. Tillsätt resten av ingredienserna och låt såsen sjuda under omrörning cirka 15 minuter. Smaka av med salt och peppar. Späd med lite vatten om såsen blir för tjock. Ta ut kycklingbrösten och lägg dem i såsen. Låt allt sjuda cirka 5 minuter. Ös flera gånger. Ta strax före servering upp köttet och skär det i sneda, centimetertjocka skivor och lägg tillbaka i såsen. Garnera med basilikablad. Servera med ris eller pasta och gärna med rostade skivor lantbröd att doppa i den goda såsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar