Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

lördag 9 mars 2019

Köttsoppa med klimp

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Gott! Men helt ärligt så känns klimpen bara onödig. Tycker inte att den tillför något så ger bara extra jobb i onödan.

6-8 portioner

1 -1,2 kg högrev (plus ben)
1 gul lök
1 morot
1 purjolök
1 bit rotselleri
Några persiljestjälkar
Några timjankvistar
3 lagerblad
10-12 vitpepparkorn
Salt

Till soppan:
Buljongen från köttkoket
Köttet
1 gul lök
1-2 potatisar
2-3 morötter
2 palsternackor
1 bit rotselleri (ca 150 g)
1 purjolök
Några blomkålsbuketter
1 knippe persilja (endast bladen)

Klimp:
3 dl mjölk
3-4 msk mjöl
2 äggulor
Några riv på en muskotnöt
Salt

Till servering:
Knäckebröd
Vällagrad ost

Täck köttet och benen med vatten i en gryta och koka upp. Låt det koka några minuter tills skummet flutit upp. Ta upp köttet med en hålslev och spola av det hastigt i kallt vatten. Rengör grytan och lägg tillbaka köttet. Häll på nytt vatten, ca 2 liter. Börja med att tillsätta 1/2 msk salt, smaka av sältan igen senare. Koka upp. Förbered under tiden grönsakerna: Dela löken i stora klyftor, skala och skär moroten i bitar samt ansa och skär purjolöken i bitar. Lägg i grönsakerna och kryddorna i grytan. Låt sjuda på svag värme under lock ca 1 1/2 timme. Prova att köttet är nästan färdigt. Det blir helt färdigt när det får svalna i buljongen. Sila buljongen, lägg tillbaka köttet och ställ kallt.
Förbered grönsakerna till soppan: Skala löken och rotsakerna. Ansa purjolöken. Skär grönsakerna i lagom munsbitar, plocka blomkålen i mindre bitar och ställ åt sidan så länge.
Koka klimpen: Värm mjölken i en kastrull. Tillsätt vetemjöl och rör till en ganska fast, lite stabbig smet. Salta och riv i lite muskotnöt. Ta av kastrullen från värmen och låt smeten kallna en aning. Rör ned äggulorna. Koka upp lättsaltat vatten. Forma smeten till matskedsstora, ovala klimpar. Lägg dem i det sjudande vattnet. När de flyter upp är de färdiga. Ta upp med hålslev. Lyft bort ev. Fett från buljongen, hetta upp den och lägg i grönsakerna. Skär köttet i mindre tärningar och lägg i dem när grönsakerna börjar bli mjuka. Lägg även i klimpen. Tillsätt rikligt med fint skurna persiljeblad strax före servering. Servera med knäckebröd och en vällagrad ost.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar