Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

tisdag 5 mars 2019

Ärtsoppa med fläsk och plättbakelse

Detta kommer också från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Väldigt gott!

6 portioner

500 g torkade gula ärter
Fläskbuljong från fläskkoket
1 tsk timjan
2 tsk mejram
Peppar
Ev. salt

Ingredienser tillbehör:
500 g rimmat bogfläsk
500 g rimmat sidfläsk
1 fläskkorv
1 köttkorv

1 stor gul lök
2 morötter
1/2 purjolök (det vita)
3 lagerblad
10 vitpepparkorn
10 kryddpepparkorn
1/2 msk salt per liter vatten

Till servering:
Rostat knäckebröd
Lagrad kryddost
Sötstark senap
Varm punch

Lägg fläsket i en gryta, slå på vatten och koka upp. Ta upp fläsket med en hålslev, spola av det och lägg det i nytt vatten son får koka upp. Skala och ansa under tiden grönsakerna, skär dem i mindre bitar. Lägg i grönsakerna och kryddorna. Koka 1- 1 1/2 timme tills köttet känns färdigt. När ca 10 minuter återstår av koktiden lägger du i korvarna, som pickats noga så att de inte spricker. Låt allt kallna i spadet.
Blötlägg ärterna i rikligt med kallt vatten över natten. Skölj ärterna och lägg den i en stor gryta. Häll på merparten av fläskbuljongen. Låt koka upp och lägg i kryddorna. Koka ärterna på svag värme minst 1 timme troligen något längre. Skumma några gånger och ta bort de skal som flyter upp. De flyter lättast upp om du rör i grytan med en ballongvisp. Smaka av när ärterna är färdigkokta. Ärtsoppa skall enligt min smak inte vara för tjock. Om den behöver spädas, häll i lite vatten, smaka av sältan. Värm fläsket och korvarna ca 5 minuter. Servera soppan rykande varm med fläsket vid sidan om på en varm assiett samt de oundgängliga tillbehören.


Plättbakelse

4 portioner

3 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
2 dl grädde + 1 dl vatten eller 3 dl mjölk
En nypa salt
1 msk socker
1/2 dl smält smör
Smör till stekning

Till servering:
Hallonsylt eller drottningsylt
2 dl vispgrädde

Vispa äggen med mjölet till en jämn smet i en bunke. Späd smeten med grädden och vattnet eller mjölken, salta och sockra. Blanda i det smälta smöret strax före stekning. Smält lite smör i ett plättjärn och stek 16-20 plättar gyllenbruna på båda sidor. Låt dem svalna lite. Vispa grädden så hårt att den kan spritsas. Spritsa ut den runt kanten på första plätten, lägg lite sylt i mitten, lägg på nästa plätt. Varva på samma sätt tills det blivit fyra plättbakelser. Avsluta med en spritsrand grädde och sylt på toppen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar