Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

lördag 9 mars 2019

Bräckt rimmad oxbringa med persiljestuvade morötter och potatis 

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. För ett par år sen så hade jag aldrig ens testat rimmad oxbringa. Men nu har jag gjort det några gånger och det är faktiskt himla gott! Men tyvärr krymper köttet väldigt mycket, så jag brukar ta lite mer än vad det står i receptet...

4 portioner

Ca 1 1/2 kg mager oxbringa
1 gul lök
1 purjolök (det gröna)
1 morot
Några persiljekvistar
2 lagerblad
10 vitpepparkorn
3 hela nejlikor
5-6 kryddpepparkorn
Salt

Smör till stekning

Stuvning:
400 g kokt potatis
2 morötter
1 msk smör
1 msk vetemjöl
2 1/2 dl gräddmjölk (2 dl mjölk, 1/2 dl grädde)
1 knippe finhackad bladpersilja
Salt och peppar

Lägg oxbringan i en gryta, slå på vatten, koka upp och låt stormkoka några minuter. Skala och skiva under tiden löken. Ansa och skiva det gröna av purjon. Skala och skär moroten i bitar. Fiska upp köttet och spola det i kallt vatten. Rengör grytan, lägg tillbaka köttet och slå på så mycket vatten att det täcker köttet och de grönsaker som skall i. Börja salta med 1 tsk salt per liter vatten och smaka av sältan senare. Koka upp och lägg i grönsakerna och kryddorna. Låt köttet sjuda under lock 1 1/2 -2 timmar eller tills det börjat kännas mört. Ta av grytan från spisen och låt köttet svalna i buljongen. Ta upp köttet och ställ det kallt, gärna under press, till nästa dag.
Skala och skär potatis och morötter i tunna skivor. Smält smöret till stuvningen i en kastrull och vispa i mjölet. Späd med gräddmjölk till en smidig sås. Vänd ned potatis- och morotskivorna, salta och peppra och låt allt bli varmt. Blanda i persiljan strax före servering. Skiva oxbringan i 8-10  rejäla skivor. Hetta upp en stekpanna med smör. När smöret tystnat, bräck oxbringan hastigt på båda sidor och servera genast på varma tallrikar med stuvningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar