Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

tisdag 5 mars 2019

Pannbiff med lök och pressgurka

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Känns kanske tjatigt att jag skriver att det är från den boken, är ju från den boken varenda dag nu för tiden. Men vill ändå att det ska framgå. Och snart har jag nästan gjort allt i den så då blir det något annat projekt! Hur som helst var detta jättegott! Pressgurka går så snabbt att göra och det passar perfekt till.

4 portioner

300 g nötfärs
300 g blandfärs
2 medelstora gula lökar
Smör och olja till stekning
3 kokta potatisar
1 dl gräddmjölk (1/2 dl mjölk, 1/2 dl grädde)
1 ägg
1 dl ströbröd
1 msk konc. kalvfond
1 msk kikkomansoja
Salt och peppar
2 stora gula lökar
Smör till stekning
En nypa socker
Till servering:
Stekt eller kokt potatis
Pressgurka
Skysås

Skala de medelstora lökarna. Riv en av lökarna, den andra hackar du fint och bryner i smör. Mosa potatisarna med en gaffel. Blanda gräddmjölken, ägget, den rivna och den frästa löken, potatisen, skorpmjölet och vattnet i en bunke. Ställ åt sidan och låt svälla en stund. Blanda smeten med färsen, kalvfond och soja. Salta och peppra och blanda noga ihop till en jämn smet. Provstek en bit för att smaka av kryddningen. Ställ smeten åt sidan. Skala de stora lökarna och skär dem i tunna skivor. Stek dem gyllenbruna i smör, pudra över en nypa socker och ställ åt sidan. Forma fyra stora, fina pannbiffar och stek dem sakta i smör och lite olja tills de är knaprigt gyllenbruna, 4-5 minuter på varje sida. Fräs samtidigt löken en gång till och lägg den sedan i ett tjockt lager ovanpå den färdigstekta biffen.


Pressgurka

1 slanggurka (200-250 g)
1 knippe persilja
Peppar
Dressing:
1 dl ättiksprit (12%)
2 dl strösocker
3 dl vatten
10-12 skivor chilipeppar
Salt

Hyvla gurkan mycket tunt. Lägg ut skivorna på ett fat och salta lätt, saltet drar ut en del av vätskan. Låt gurkan stå ca 15 minuter och låt den därefter rinna av väl i durkslag. Klappa den lät med hushållspapper. Finhacka persiljan. Varva gurkskivor, persilja och lite peppar i en glasskål. Rör ihop ingredienserna till dressingen, smaka av så att den är sötsyrlig. Häll den över gurkan. Strö rikligt med persilja överst och ställ kallt minst 1 timme före servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar