Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

söndag 1 juli 2018

Midsommartårta med rabarber och jordgubbar

Ett recept från boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. Gjorde denna tårtan till min dotters 2-års kalas och den var väldigt uppskattad! Det blir ju så mycket godare när man gör allt själv! 


Montera gärna tårtan dagen innan så att den hinner safta sig över natten. Men spara dekoreringenmed grädde och bär till samma dag som tårtan ska serveras.


6-8 port.

Tårtanslag:

60 gram smör

4 ägg

1 1/2 dl strösocker

3/4 dl mjöl

3/4 dl potatismjöl

1 tsk bakpulver


Rabarberkompott:

5 dl rabarber

2 dl syltsocker med pektin

1 vaniljstång

2 msk vatten


Vaniljkräm:

1 1/2 dl standardmjölk

1 1/2 msk socker

2 äggulor

1 1/4 msk maizena

1 vaniljstång

1 dl grädde


Garnering:

4 dl vispad grädde

1 ask färska jordgubbar, hallon, smultron eller andra färska bär

Citronmeliss


Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en rund ugnsform med löstagbara kanter. Smält smöret och låt svalna. Skilj äggvitor från gulor och vispa vitorna och en tredjedel av sockret med en elvisp. Tillsätt resten av sockret och vispa till ett fast skum. Vänd ner äggulorna och det smälta smöret i smeten. Blanda alla torra ingredienser och sikta ner dem i smeten, vänd gärna med en slickepott så att luftigheten behålls. Häll smeten i ugnsformen och grädda ca 40 minuter i nedre delen av ugnen, känn efter med en provsticka. 

Skala och skär rabarbern i centimeterstora bitar, lägg dem i en kastrull med en skårad och urskrapad vaniljstång, vatten och syltsocker. Koka tills rabarbern faller sönder. Låt kallna innan tårtanläggs ihop.

Mät upp mjölk, socker, gulor och maizena och lägg en skårad och urskrapad vaniljstång i en kastrull. Sjud på svag värme under vispning tills krämen tjocknar. Häll upp krämen i en bunke och låt svalna. Vispa grädden fluffig men ej för hårt. Vänd ned grädden i den kalla krämen med en slickepott. 

Montera tårtan när alla delar har svalnat. Dela tårtbotten i tre delar. Bred ut hälfte av kompotten på den understa delen och bred ut hälften av vaniljkrämen över. Lägg på den andra botten och bred på resterande kompott och vaniljkräm. Toppa med det översta tårtlocket. Vispa grädden och lägg den i en spritspåse med tyll. Spritsa grädden runt och ovanpå tårtan. Garnera med delade jordgubbar, bär och citronmeliss.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar