Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

söndag 29 juli 2018

Ossobuco på fläsklägg

Ett recept ur boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. Supergott! Precis som jag minns det! Var verkligen en evighet sen sist jag gjorde ossobuco... borde göra det oftare. Det är ju så himla gott med köttgrytor där köttet kokar så länge så det bara faller isär. Rekommenderar starkt att du testar.


4 portioner

1 kg fläsklägg, färska och sågade i 3 cm tjocka skivor

1/2 dl vetemjöl

1 gul lök

1/2 purjolök, den vita delen

1 morot

1 liten bit rotselleri (ca 50 g)

2 stora tomater

2 vitlöksklyftor

4 dl vitt vin

2 msk tomatpuré 

1/2 burk passerade tomater

2 dl kalvbuljong

1 kvist färsk timjan eller 1 tsk torkad

Rivet skal av 1 citron

Salt och peppar

Smör och olja


Gremolata:

3 vitlöksklyftor

1 citron

1 liten bunt färsk persilja

2 msk olivolja

Salt och nymalen peppar


Till servering:

Ljust lantbröd eller färsk pasta

Putsa köttskivorna och skrapa bort eventuella sågflisor. Blanda mjöl med salt och peppar på ett fat. Vänd skivorna i mjölet och låt ytan torka. Skala och tärna lök och rotsaker i fina tärningar. Skålla tomaterna i hett vatten och finhacka köttet. Skala vitlöksklyftorna och hacka dem fint. Hetta upp en panna med olja och smör, bryn läggskivorna på båda sidor. Bryn köttet i omgångar och lägg över dem i en stekgryta. Bryn till sist grönsakerna och lägg ner dem i grytan. Tillsätt vin, tomatpuré, passerade tomater, kalvbuljong, timjan och citronskal. Låt grytan stå och småkoka 1-1 1/2 timme tills köttet känns mört och börjar släppa från benen. Späd med vatten under tiden om det behövs, smaka av med salt och peppar.

Gör gremolatan medan grytan puttrar. Skala och hacka vitlöken mycket fint. Skölj citronen och riv av skalet på ett zestjärn. Finhacka persiljan och blanda allt i en skål med olivolja. Pressa i lite av citronsaften om du vill ha mer syra. Smaka av med salt och nymalen peppar. 

Servera ossobucon direkt ut grytan och toppa med gremolatan. Ett ljust lantbröd eller färsk pasta är gott till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar