Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

tisdag 17 juli 2018

Blandade primörer med citronsmör

Ett recept ur boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. Skulle bjuda min mamma på middag, och eftersom hon är vegetarian så passade jag på att göra detta receptet. Väldigt gott och fräscht! Mycket godare än jag hade förväntat mig!

(Serverade en grillad kyckling vid sidan av...)


4 portioner

1 knippe färska rödbetor

1 litet blomkålshuvud

1 knippe späda morötter

2 broccoli

1 bunt grön sparris

1 knippe rädisor

Några nävar sockerärtor 

1 tsk salt

1 liter vatten


Citronsmör:

100 g rumstempererat smör

1 citron

Salt och peppar


Till servering:

Flingsalt

1 citron

Smör

1 kruka basilika

Tvätta citronen till citronsmöret och riv zesten. Blanda smör med zitronzest, salt och peppar (gärna nymalen). Pressa saften ur citronen och blanda ner i smöret, tillsätt lite i taget så blir det lättare att arbeta in vätskan i smöret.

Bryt av blasten och tvätta rödbetorna. Koka dem i lättsaltat vatten. Använd en separat kastrull så att de inte färgar av sig. Räkna med 15-20 minuters koktid, känn med en sticka så att de är mjuka i mitten. Spola betorna i kallt vatten och dra av skalet med händerna. Koka upp vatten med 1 tsk salt i en rymlig kastrull. Ansa och skölj de övriga grönsakerna. Dela blomkålshuvudet och bryt det i små buketter. Skala morötterna och skär bort det nedersta på sparrisen. Dra bort den trådiga mittsträngen på sockerärtorna med en skalkniv. Skär grönsakerna i så jämnstora bitar som möjligt så att de får liknande koktid. Lägg i grönsakerna när vattnet har kokat upp så bevaras vitaminerna. Lägg i de hårdaste grönsakerna först, som morot och blomkål. Koka morot och blomkål ca 3 minuter. Sockerärtor, sparris och rädisor behöver bara någon minuts koktid. Lyft upp grönsakerna med en hålslev och lägg grönsakerna i en skål. Pressa över saft från en halv citron och toppa med lite flingsalt. Lägg på en sked smör så att det smälter ner över primörerna, servera med extra smör, basilika och citron vid sidan. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar