Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

fredag 6 juli 2018

Rimmad lax med dillstuvad potatis

Ett recept från boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. Alltid lika gott! 

Det stod inte i receptet att man skulle frysa laxen, men jag gjorde det ändå för jag har lärt mig att man ska höra det för att döda eventuella bakterier. Det går bra att frysa fisken både före och efter den är rimmad.


4 portioner

1 kg benfri lax av mittbiten

1/2 dl socker

1 dl salt

15 krossade vitpepparkorn

Rikligt med dillstjälkar


Dillstuvad potatis:

800-1000 g kokt, skalad potatis

4 dl mjölk

1 dl grädde

1 msk smör

1 msk vetemjöl

Salt och vitpeppar

Lite riven muskotnöt

1 dl finskuren dill


Till servering

1/2 dl finskuren dill

Citron

Dill

Några salladsblad


Putsa laxen fri från hinnor, dra ut benen och skär små snitt i skinnet. Blanda salt, socker och krossad vitpeppar i en skål. Gnid in laxen med saltblandningen så att det täcker. Lägg laxen i en form och slå på 2 msk vatten. Bryt dillstjälkarna och lägg dem under och över fisken, täck med plastfilm och låt stå i kylskåp två dygn. Vänd på laxen ett par gånger under tiden så att den blir jämt rimmad.

Värm upp grädde och mjölk i en kastrull. Smält smöret i en annan, lite större kastrull. Tillsätt mjölet och rör ordentligt till en klassisk bottenredning. Späd med varm gräddmjölk under vispning, vispa sönder eventuella mjölkklumpar. Låt såsen koka på svag värme tills mjölsmaken börjar försvinna, se upp så den inte bränner i botten. Smaka av med salt, vitpeppar och lite riven muskotnöt. Skiva den kalla kokta potatisen och vänd ner den i såsen, sjud på svag värme några minuter så att potatisen stuvas. Vänd ner finskuren dill och en klick smör precis innan servering. 

Bred finhackad dill över laxen och klappa in dillen så att den fäster. Skär laxen i tunna jämna skivor, skiva från huvudändan mot stjärtdelen så sitter skivorna ihop bättre. Skär bort det bruna fettet. Lägg upp skivorna fint på tallrikarna med några salladsblad och citronklyftor, toppa med dillvippor. Servera den dillstuvade potatisen bredvid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar