Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

söndag 15 juli 2018

Blåbärssmulpaj

Ett recept från boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. Bjöd spontant in en middagsgäst igår och letade då upp ett recept jag kunde göra på sånt vi hade hemma, så då blev det denna. Väldigt enkelt att göra och barnsligt gott! 


6-8 portioner

Smuldeg:

3 dl vetemjöl

3/4 dl socker

100 g smör

1/2 krm salt


Fyllning:

1/2 liter blåbär

3/4-1 dl socker

1/2-1 msk potatismjöl


Vaniljsås:

1 vaniljstång

2 dl mjölk

3 äggulor

1/2 dl strösocker

2 dl grädde

Sätt ugnen på 225 grader. Mät upp potatismjöl, socker och salt i en bunke eller matberedare, fördela smöret i små bitar och arbeta till en smulig massa med fingrarna. Kör ej degen för länge om du använder matberedare. Blanda blåbär med socker och potatismjöl och lägg i en smörad pajform. Smula över degen och grädda tills pajen är gyllenbrun.

Skåra vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp mjölken med vaniljstång, vaniljfrön och socker. Låt stå och dra några minuter. Tillsätt äggulorna och sjud såsen tills den tjocknar (85 grader). Den får inte koka, då blir den grynig. Häll upp såsen i en skål och låt kallna. Vispa grädden fluffig men ej för hård. Fiska upp vaniljstången och vänd ned grädden i den kalla vaniljsåsen. Servera såsen kall till pajen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar