Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

tisdag 26 juni 2018

Friterade abborrfiléer med dansk remoulad och citronpicklade grönsaker

Ett recept från boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. Verkligen supergott! Rekommenderas! Tänk, jag har lagat så mycket olika sorters mat i alla år, men detta va nog första gången som jag både fileade fisk och gjorde hemmagjord remouladsås! Det blev inte så proffsigt fileat men det dög...och remouladsåsen blev supergod! Fisken fångade min dotter, sambo och svärfar utanför Umeå i söndags. Lyxigt med egenfångad fisk!




4 portioner

600 g skinn- och benfria abborrfiléer 

1 dl vetemjöl

2 uppvispade ägg

1 dl ströbröd

Salt och peppar

Olja till fritering


Dansk remoulad:

1 liten gul lök

1/2 syrligt äpple

3 dl avrunnen pickles

2 1/2 dl majonnäs

3 msk gräddfil

1 msk curry

1 msk olja

Salt och peppar


Citronpickles:

3 dl vatten

2 dl strösocker

1 dl ättiksprit 12%

1 citron

2 morötter, gärna olika färger

1/2 fänkål

1/2 blomkålshuvud


Till servering:

Friterad persilja

Kokt potatis

Citronklyftor


Skala och finhacka lök och äpple, grovhacka pickles. Blanda allt i en bunke med majonnäs och gräddfil. Hetta upp en panna och fräs curryn i lite olja. Rör ner curryn i såsen och smaka av med salt och peppar. Remouladen är godast när den har fått dra ett par timmar. 

Koka upp vatten med ättika och socker tills sockret har lösts upp. Tvätta citronen, skala av det yttersta på citronen med en potatisskalare. Låt skalet dra i lagen medan den svalnar. Pressa saften ur citronen och häll ner i lagen.Skala morötter och ansa fänkålen. Dela blomkålen i grova bitar. Skiva grönsakerna så tunt du kan, använd gärna en mandolin. Lägg grönsakerna i en glasburk och slå på lag så att det täcker. Låt stå och dra en timme innan servering.

Värm oljan i en kastrull och ha ett lock nära till hands för säkerhets skull pga eldfaran. Torka av fisken och krydda den med salt och peppar. Vänd abborrfiléerna i mjöl, uppvispat ägg och ströbröd. Se till att paneringen täcker ordentligt. Fritera 2 filéer i taget, vänd dem med hålslev så att de får fin färg. Fritera persiljan. Låt rinna av på lite hushållspapper. 

Servera de nyfriterade abborrarna med pickles, remoulad, friterad persilja, kokt potatis och citron.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar