Sidor

måndag 31 januari 2022

Olivpaj med tre sorters lök och grönmögelost

Ett recept från en Allt om mat tidning. Hade höga förväntningar på denna pajen då min favoritpaj Paj från Provence, är gjord på lök, oliver och ansjovis. Men sån skillnad, denna var inte i närheten av lika god. Blev så besviken! 



6 portioner

Pajdeg:

250 g smör

5 dl vetemjöl

4 msk vatten

Fyllning:

2 gula lökar

2 röda lökar

6-8 vitlöksklyftor 

1-2 msk olivolja

1 tsk finstött rosmarin

1 krm nymald vitpeppar 

400 g stora svarta oliver

140 g ädelost

Äggstanning:

4-5 ägg

1 1/2 dl mjölk

2 dl gräddfil

1/2 - 1 dl parmesanost

1/2 - 1 tsk salt

Börja med pajdegen. Mät upp mjölet i en bunke och tillsätt smöret i tunna skivor. Tillsätt vattnet och arbeta ihop det hela med fingertopparna till en välblandad pajdeg. Ställ degen i kylen under tiden som du förbereder fyllningen. Skala och skär samtliga lökar i tunna skivor. Fräs löken sakta och lätt i olivoljan 2-3 minuter utan att den får färg. Krydda under tiden med finstött rosmarin och nymald vitpeppar. Vispa ihop samtliga ingredienser till äggstanningen i en bunke. 

Platta med hjälp av handflatan ut degen i en form med löstagbar botten som mäter ca 24 cm i diameter. Se till att degen når upp ordentligt runt kanterna samt att den blir jämt fördelad i pajformen. Viktigt är att degen ”tätar” ordentligt i formen så att äggstanningen ej läcker ut under gräddningen. 

Sätt ugnen på 250 grader. Fördela oliverna i pajen. Lägg därefter ut löken över oliverna. Smula sedan ädelosten över det hela och fyll slutligen på med äggstanningen. 

Ställ pajen på galler i mitten av ugnen och grädda den 50-60 minuter. Efter ca halva gräddningstiden när pajen fått vacker färg bör den täckas med ett löst liggande aluminiumfolieark. Sänknockså ev ugnsvärmen till 225 grader. Servera pajen nygräddad med sallad. 

Fiskgryta med purjo

Ett recept från en Allt om mat tidning. Egentligen är det tänkt att man ska tillaga den i micron men jag gjorde den på spisen istället, känner mig väldigt skeptisk till att laga mat från grunden i micron. Jag tyckte att det var okej men varken min sambo eller barnen gillade det så lär ju aldrig göra denna rätten igen.



4 portioner 

4 medelstora potatisar 

2 msk vatten

1 purjolök

1 pkt torsk, 400 g

4 tomater

1 knippa dill

1 citron

1 tsk salt

1 krm peppar

1/2 tsk dragon

Skala och skiva potatisen tunt. Lägg skivorna i botten på en traktörpanna med lock. Häll ett par msk vatten i pannan. Sätt på lock och förlika potatisen i 4 minuter. Ansa under tiden purjolöken och skär den i tunna ringar. Bred purjolöken över potatisen. Skär fisken i skivor och krydda med salt och peppar. Lägg ovanpå purjon. Strö på hackad dill och dragon. Stick ner tomater och citron i skivor. Lägg på locket och koka grytan i 8-10 minuter, beroende på hur tinad fisken var från början. 

lördag 29 januari 2022

Portvinsgryta med högrev och sidfläsk och potatisgratäng med kantareller

Ett recept från en Allt om mat tidning. Supergott! Rekommenderas!



6 portioner

1 kg benfri högrev

100 g rökt sidfläsk

1 gul lök

1/4 kruka timjan

2 msk + 2 msk olivolja 

1/4 dl tomatpuré 

5 enbär

1/2 msk salt

1/4 tsk nymald svartpeppar 

3 1/2 dl kraftigt vin

1 1/2 dl portvin

1 msk konc kalvfond

125 g gula steklökar 

125 g champinjoner 

Putsa och skär högreven i bitar, ca 3x3 cm. Skär sidfläsket i mindre bitar. Skala och finhacka löken. Hacka timjanen. Bryn kött, fläsk och lök i 2 msk olja i omgångar i en stekpanna. Lägg över allt i en gryta. Pudra över mjölet och tillsätt timjan, tomatpuré, enbär, salt och peppar. Låt fräsa under omrörning ca 5 minuter. Häll i vin och kalvfond. Koka upp och låt sedan sjuda under lock ca 2 1/2 timme. Rör om då och då. Skala och ansa steklöken. Ansa och halvera eventuellt champinjonerna. Bryn lök och svamp i 2 msk olja och vänd ner i grytan före servering. 


Potatisgratäng med kantareller

125 g kantareller

1 msk smör

1 kg potatis

1 vitlöksklyfta 

2-3 kvistar timjan

2 1/2 dl matlagningsgrädde 

2 1/2 dl mjölk

1 msk kalvfond

1 tsk salt

1/4 tsk nymald svartpeppar 

Sätt ugnen på 225 grader. Ansa svampen och stek den i smör tills den blivit lätt krispig,  ca 10 minuter. Skala och skär potatisen i 1/2 cm tjocka skivor. Skala och finhacka vitlöken. Hacka timjanen. Koka upp grädde och mjölk i en gryta. Lägg i potatisen, låt sjuda i gräddmjölken ca 5 minuter under omrörning. Rör i timjan och fond. Krydda med salt och peppar. Häll potatisen i en ugnssäker form och blanda i kantarellerna. Gratinera mitt i ugnen ca 1 timme. 

måndag 24 januari 2022

Sötsur kycklinggryta

Ett recept från en Allt om mat tidning. Första gången jag gör sötsur kycklinggryta, i alla fall vad jag kan minnas. Smaken blev riktigt bra, verkligen som kinamat. Min sambo tyckte till och med att det var en av de bästa kycklinggrytorna jag gjort. Kycklingen blev sådär perfekt mör. Jag hoppade över chilin så det inte skulle bli för starkt för barnen.



Ca 6 portioner

1 hel kyckling

1 gul lök

1 vitlöksklyfta 

Ca 2 cm färsk ingefära

1 msk rapsolja 

8 dl vatten

2 1/2 tsk salt

4 msk strösocker 

4 msk rödvinsvinäger 

Ca 1 1/2 msk maizena majsstärkelse 

(1-2 finhackade pepparfrukter)

2 paprikor, ansade och skurna i bitar

125 g grovt strimlad salladslök (6 st)

Tillbehör:

Kokt ris

Stycka kycklingen i fyra delar. Drag bort skinn och skär bort ev fett. Hacka lök, vitlök och ingefära. Hetta upp olja i en gryta och bryn kycklingdelarna någon minut på varje sida så de får lite färg. Lägg i hacket, häll på vatten och salt. Låt koka under lock ca 40 minuter. Tag upp kycklingdelarna och skär loss allt kött. Sila buljongen till en ny kastrull eller gryta. Koka upp buljongen och smaka av den med socker och vinäger. Rör ut majsstärkelse i lite kallt vatten och blanda i grytan. Rör ner paprika och salladslök och låt koka några minuter tills de är lagom konsistens med härligt krispigt tuggmotstånd kvar. 

söndag 23 januari 2022

Sopa de ajo castellana con huevo - kastiljansk vitlökssoppa med ägg

Ett recept från en Allt om mat tidning. Det stod i artikeln som var bredvid receptet att denna soppan serveras på resturangen Casa Botin i Madrid. Det är tydligen världens äldsta fortfarande fungerande restaurang. Hur som helst så såg den väldigt god ut på bilden. Den påminner om fransk löksoppa som jag brukar gilla. Den var supergod, till och med godare än fransk löksoppa! 



4 portioner 

4 skivor lantbröd utan kanter, ca 80 g

100 g kokt skinka

3 vitlöksklyftor 

3-4 msk olivolja 

1 tsk paprikapulver 

10 dl vatten

2 grönsaksbuljongtärningar 

4 ägg

Salt, peppar

Sätt ugnen på 200 grader och sätt samtidigt in 4 portionsformar eller ugnssäkra soppskålar, så att de värms upp. Tärna bröd, skinka i cm stora bitar. Hacka vitlöken grovt. Värm hälften av olivoljan i en stekpanna och bryn brödtärningarna så att de blir gyllenbruna. Ta upp dem. Fräs skinka och vitlök i resten av oljan i en stor kastrull. Blanda ner brödtärningarna, paprikapulver, vatten och buljongtärningarna. Låt soppan koka upp. Smaka ev av med salt och peppar. Ta ut formarna ur ugnen och fördela soppan i dem. Knäck ett ägg varje soppskål och ställ in dem i ugnen ca 10 min eller tills äggen börjat stelna. Servera genast.


lördag 22 januari 2022

Snabb karrékalops

Ett recept från en Allt om mat tidning. Jag som älskar både fläskkarré och kalops kände direkt att det skulle vara kul att testa detta receptet.



4 portioner

500 g benfri karré eller 600 g med ben

2-3 morötter

1 purjolök 

1 msk smör

8 kryddpepparkorn

4 lagerblad

1 köttbuljongtärningar

3 dl vatten

1 1/2 msk vetemjöl

1 tsk soja

Tillbehör:

Kokt potatis

Skär köttet i strimlor. Skala morötterna och skär dem i tunna skivor. Skölj purjolöken och skär den i bitar. Bryn köttet i matfett i en stekpanna och lägg över i en gryta. Fräs purjolöken och lägg över den. Lägg i morötter, salt, kryddpeppar, lagerblad och buljongtärning. Vispa ut mjölet i vattnet och häll i det och sojan. Låt koka 8-10 minuter. Servera med kokt potatis.

fredag 21 januari 2022

Dragonsoppa

Ett recept från en Allt om mat tidning. Superlätt att göra och väldigt god.



4 portioner 

2 gula lökar

1 purjolök 

1 msk smör

1 burk kikärtor (ca 400 g)

8 dl vatten

2 höns- eller grönsaksbuljongtärningar 

2 tsk dragon

2 msk äppelcider- eller vitvinsvinäger 

1/2 dl hackad persilja 

Till servering:

1 dl lätt creme fraiche 

Skala och skiva lök och purjolök. Fräs dem mjuka i smör i en kastrull. Låt kikärterna rinna av. Lägg dem i en matberedare och mixa med löken och lite av vattnet. Häll tillbaka i kastrullen. Tillsätt resten av vattnet, smulad buljongtärning, dragon, vinäger och persilja. Låt soppan koka någon minut. Servera med en klick lätt creme fraiche. 

måndag 17 januari 2022

Korv och kumminkål

Ett recept från en Allt om mat tidning. Lätt att göra och gott!



493 kcal

4 portioner

400 g falukorv

Ca 600 g vitkål, ca 1 1/2 liter

2 gula lökar

1 tsk salt

1 msk hel kummin

3 dl vatten

1 buljongtärning 

Hackad persilja

Tillbehör:

Kokt potatis

Saltgurka

Senap

Strimla vitkålen fint. Skala och skiva löken. Skär äpplena i tunna skivor. Varva i en gryta kål, lök, äpplen, salt och kummin. Lägg i vatten och buljongtärning och koka ca 10 minuter under lock. Skär korven i skivor och lägg ner dem i grytan. Koka ytterligare 5 minuter. Servera med kokt potatis, saltgurka och senap. 

söndag 16 januari 2022

Mustig gryta med fläskytterfilé, chorizo och grönsaker



Ett recept från en Allt om mat tidning. Jag hoppade över chilipulver och cayennepeppar, plus att jag bytte ut chorizon mot stekkorv så att barnen också skulle kunna äta. Väldigt gott blev det i alla fall! 



8–10 portioner 

1 kg fläskytterfilé

600 g chorizo

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 purjolök

1 zucchini

350 g champinjoner

2 paprikor - röda

3 msk olivolja

3 msk tomatpuré

2 tsk chilipulver

2 tsk paprikapulver

2 tsk timjan

2 tsk oregano

1 tsk cayennepeppar

9 dl vatten

0,5 dl kalvfond - konc

1 burk oliver - gröna (240 g)

1 dl syltlök

2 dl crème fraiche

1 tsk salt

2 krm svartpeppar - nymald

Garnering:
persilja - hackad

Tillbehör:
ris - bulgur eller matvete

Putsa fläskytterfilén och skär den i skivor. Skiva korven. Skala och finhacka lök och vitlök. Ansa och strimla purjolöken. Halvera och skiva zucchinin. Ansa och skär champinjonerna i fjärdedelar. Kärna ur och skär paprikan i bitar.
Stek kött, korv och grönsaker i olja i omgångar i en stekpanna. Lägg över i en gryta. Tillsätt tomatpuré och kryddor och häll över vatten och fond. Koka upp och låt sedan sjuda under lock ca 30 min. Rör om då och då.
Blanda ner oliver, syltlök och crème fraiche i grytan och krydda med salt och peppar.
Garnera grytan med hackad persilja och servera med ris, ­bulgur eller matvete.

Höstsoppa

Ett recept från en Allt om mat tidning. Lätt att göra och väldigt barnvänligt eftersom det är så milda smaker.



335 kcal

4 portioner

500 g räkor med skal

1 liter fiskbuljong, tärning

1/2 tsk curry

600 g finstrimlad vitkål

1 purjolök 

2 dl mjölk

2 msk vetemjöl 

1/2 dl finklippt persilja 

Skala räkorna. Koka skalen i buljongen ett par minuter. Sila buljongen. Fräs smör och curry i en kastrull. Späd med buljongen. Lägg i vitkålen och den strimlade purjolöken. Koka soppan i 5 minuter. Skaka samman mjölk och mjöl. Red soppan och sjud den i ett par minuter. Tillsätt räkorna och strö över persiljan. 

Kyckling med salvia

Ett recept från en Allt om mat tidning. Lätt att göra och gott! Jag bytte ut kycklingfiléerna mot lårfiléer då jag tycker att det är godare.



4 portioner 

4 kycklingfiléer (ca 600 g)

1 tsk salt

1 krm nymald svartpeppar 

1 msk olivolja

Sås:

2 askar körsbärstomater (a 250 g)

1 msk olivolja 

5-6 kvistar salvia

1 dl vatten

1/2 tsk salt

1 krm nymald svartpeppar 

100 g fetaost 

1 dl gröna eller svarta örtmarinerade oliver + 1 msk marinad som oliverna ligger i

Tillbehör: 

300 g pasta

Halvera kycklingen på längden. Salta, peppra och bryn kycklingfiléerna i olja ca 5 minuter på varje sida. Halvera och fräs tomaterna i olja ca 2 minuter. Lägg i salvian och häll på vattnet. Koka upp och sjud under lock ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Ta upp salvian och kasta den. Lägg kycklingen i tomatsåsen och sjud 5-10 minuter tills den är genomkokt. Smula över osten och strö över oliverna. Servera med nykokt pasta. 

tisdag 11 januari 2022

Fiskgryta med ansjovis och tomat

Ett recept från en Allt om mat tidning från 1988. Jag är så himla förtjust i ansjovis så jag brukar hålla utkik efter nya recept med ansjovis i. Denna fiskgrytan var väldigt lätt att göra och god. Perfekt vardagsmat.



4 portioner 

2 stora gula lökar

1 grön paprika 

2 msk smör

1 vitlöksklyfta 

1 burk konserverade tomater

600 g filé av torsk, kolja eller gös

1 krm svartpeppar 

1/2 tsk salt

2 msk hackad persilja 

1 burk skinn och benfri ansjovis (125 g)

Tillbehör:

Kokt ris eller potatis 

Skala löken och skär den i tjocka skivor. Dela paprikan, tag bort kärnhus och kärnor. Strimla. Låt smöret bli varmt i en gryta. Lägg i lök och paprika. Skala och skiva vitlöken och lägg även i den. Låt småputtra några minuter under omrörning. Löken ska inte få färg. Tillsätt burktomater plus spadet i ansjovisburken. Dela fiskfiléerna om de är stora och lägg dem överst i grytan. Fördela ansjovisfiléerna på fisken. Krydda. Lägg på lock och låt småputtra i 7-8 minuter. Garnera med persilja och servera med kokt potatis eller ris.

måndag 10 januari 2022

Styrmansbiff från bourgogne

Ett recept från en Allt om mat tidning. Bjöd på denna goda rätten i lördags, men hade fullt upp så jag glömde ta en bild. Ni får hålla till godo med bilden från tidningen tyvärr. Men jag lovar att det var gott!



4 portioner

4 biffar av rostbiff eller utskuren biff (ca 600 g)

2-3 krm nymald vitpeppar

1 1/2  tsk timjan

1 1/2 tsk salt

2 msk smör till stekning

2 gula lökar

8-10 medelstora potatisar

10-12 stora färska champinjoner 

4-6 skivor rimmat fläsk

35 cl rött vin

2 msk konc kalvfond

2 dl vatten

1 msk soja

1 msk smör + 1 1/2 msk vetemjöl

Grovt hackad persilja

Krydda biffarna och bryn dem hastigt på hög värme i smöret. Skala och skär löken i klyftor, potatisen och champinjonerna ca 1 cm tjocka skivor, samt fläsket i grova strimlor. Bryn fläsket och löken så att de får färg. Varva allt i en gryta, börja och sluta med skivad potatis. Fyll på med vin, kalvfond, vatten och soja. Koka upp och låt allt bräsera under lock 30-35 minuter. Sila av rödvinsbuljongen i en kastrull och koka upp, blanda 1 msk smör och 1 msk mjöl till redningsmassa och klicka i under vispning. Koka såsen 5 minuter och smaka av den med salt. Slå tillbaka rödvinssåsen i grytan och garnera med grovhackad persilja. 

Texmexsoppa



Ett recept från en Allt om mat tidning. Superbra om man har köttfärs över från tacomiddagen. En väldigt god variant med spenat och bönor i!


4 personer

1 gul lök

500 g nötfärs

2 msk rapsolja

1 tsk salt

1 krm svartpeppar - nymald

1 påse tacokryddmix - (ca 40 g)

1 l vatten

1 burk vita bönor i tomatsås - stora

0,5 pkt babyspenat - (ca 30 g)

0,5 dl persilja - strimlad


Tillbehör: 
1 pkt nachos
guacamole 


Skala och finhacka löken. Bryn löken och färsen i oljan. Krydda med salt och peppar.
Rör i kryddmixen. Tillsätt vattnet, koka upp soppan under omrörning och sjud under lock ca 10 min. Rör om då och då.
Tillsätt bönorna och sjud soppan ca 5 min. Blanda i spenat och persilja. Sjud soppan 1–2 min.

torsdag 6 januari 2022

Thailändsk soppa med kyckling och kokosmjölk



Ett recept från en Allt om mat tidning. Superlätt att göra och väldigt god!



4 portioner 

0,5 tsk salt

3 msk fisksås

5 salladslökar

2 msk sesamolja

6 dl hönsbuljong

4 kycklingfiléer

1 paprika - röd

1 burk kokosmjölk - eller lätt kokosmjölk (á 400 ml)

12 ärtskott

2 pepparfrukter - röda spanska

4 pak choi - små


Finstrimla kycklingfiléerna. Dela, kärna ur och strimla pepparfrukten och paprikan. Ansa och skiva salladslöken.

Fräs kyckling och pepparfrukt under omrörning i oljan ca 3 min. Krydda med salt. Tillsätt buljongen, paprikan och salladslöken. Blanda i kokosmjölken. Koka upp soppan under omrörning.

Skär pak soi i bitar och lägg i soppan. Koka ca 2 min. Smaka av soppan med fisksåsen.

Lyxig kräftpasta

Ett recept från en Allt om mat tidning. Lätt att göra och gott!



4 portioner

1 burk kräftstjärtar i lag (a 385 g)

2 msk konc fiskfond

2 dl creme fraiche

2 msk vitt vin

1 krm saffran

1/2 dl grovhackad dill

1 krm nymald vitpeppar 

Till servering:

Kokt färsk pasta

Lättkokta sockerärter 

Dill

Häll bort spadet från kräftstjärtarna och låt dem rinna av väl. Lägg dem sedan på hushållspapper. Koka upp fiskfond, creme fraiche och vin. Smaka av med saffran, dill och peppar. Blanda ner kräftstjärtarna och låt dem bli varma. Blanda kräftsåsen med nykokt pasta och sockerärter. Garnera med dill. 

Kycklingnuggets med ajvardipp



Ett recept från en Allt om mat tidning. Var superlätt att göra och väldigt gott! Har inte ätit panerad kyckling på evigheter. Dippen kommer jag lätt göra igen till annat! Kan tänka mig att den passar perfekt till grillat.



Ca 490 kcal
4 portioner 

700 g potatis - fast

2 tsk flingsalt

500 g kycklingfilé

2 ägg - uppvispade

2 dl ströbröd

2 msk rapsolja

Dipp:
2 dl matyoghurt - (10 %)

1 dl ajvar relish

0,5 tsk salt


Sätt ugnen på 250°. Skrubba potatisen och skär i bitar. Lägg den i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Strö på 1 tsk flingsalt. Stek mitt i ugnen ca 25 min.

Rör ihop dippen. Skär kycklingen i 1 cm breda skivor. Vispa upp äggen på en tallrik och lägg ströbrödet blandat med 1 tsk smulat flingsalt på en annan.

Vänd kycklingen först i ägg och sedan i ströbröd. Stek den i omgångar på medelvärme ca 2 min på varje sida i oljan i en stekpanna tills kycklingen har fått fin färg och är genomstekt.

Servera kycklingen med potatis och dipp. 

måndag 3 januari 2022

Grekisk ostpaj

Ett recept från en gammal Allt om mat tidning från 1992. Såg riktigt god ut på bilden och det kan jag lova att den va också. Testade att ringla lite honung över och det passade perfekt till. Rekommenderar verkligen denna!



Ca 5 portioner

1 paket filodeg, 18-20 blad

50 g smör

4 msk vetemjöl

5 dl mjölk

2 stora ägg

400 g fetaost

1 1/2 krm peppar

Ev salt

2 msk vatten och 1 msk smält smör till pensling

Tillbehör:

Kalamata Oliver

Tomater

Honung

Tina filodegen. Sätt ugnen på 225 grader. Smält smöret i en kastrull, tillsätt vetemjölet och rör om ordentligt. Späd med mjölken under vispning. Låt såsen sjuda ett par minuter. Dra kastrullen från plattan. Vispa i äggen. Smula ner osten och rör om. Smaka av med peppar och salt om det behövs. Smörj en långpanna eller annan stor form ( jag la ett bakplåtspapper på en plåt istället). Lägg på ett lager degblad, ca 4 stycken. Bred ett lager av ostblandningen över. Täck med ett lager degblad igen. Fortsätt varva så att det blir minst fyra lager ostblandning och sluta med ett lager degblad. Smält 1 msk smör och blanda ner 2 msk vatten. Pensla ostpajen. Grädda mitt i ugnen ca 30 min. 

söndag 2 januari 2022

Romaines skinksallad

Ett recept från en gammal Allt om mat tidning från 1991. Supergod och fräsch sallad. Hade aldrig kommit på tanken själv att göra en sån sallad så det var kul att testa. Väldigt god dressing till. Och snabbt gick det att göra också! Rekommenderar verkligen att du testar! Går bra att utesluta brödet så blir den LCHF.



4 portioner

1 dl vispgrädde

1 dl lätt creme fraiche

Några droppar citronsaft

1 krm salt

1 krm muskot

1 huvud romainesallad 

150 g mildrökt skinka i 2 mm tjocka skivor

2 skivor mörkt rågbröd

1 msk smör

1 msk klippt gräslök

2 tomater

Vispa grädden och blanda samman såsen. Smaksätt den ev mer men tänk på att muskoten lätt kan ta överhand. Skölj och skär salladen i strimlor och brödet något tjockare. Fördela såsen på flata tallrikar. Lägg salladen ovanpå. Bryn smöret i en stekpanna och bryn skinkan och brödet hastigt. Blanda ned gräslöken. Fördela skinkblandningen på salladen och garnera med några tomatklyftor och gräslöksstrån. 

Persiljesill

Ett recept från en Allt om mat tidning. Såg väldigt god och fräsch ut på bilden, men tyvärr så gav persiljan knappt någon smak så den blev ganska så tråkig och intetsägande. Tyckte mest den bara smakade matjessill i creme fraiche.



2 burkar matjessill a 200 g

1 knippa persilja, helst slätbladig 

1 knippa gräslök

2 dl lätt creme fraiche 

1 pressad vitlöksklyfta 

1/2 tsk salt

Låt sillen rinna av. Mixa persiljan och gräslöken. Rör ner det i creme fraichen. Smaksätt med vitlök och salt. Varva sill och sås i en skål. Låt sillen stå och dra i kylen minst någon timme.


Angosturasill

Ett recept från en Allt om mat tidning. Valde ut denna då min sambo är väldigt förtjust i drinken Old fashioned som innehåller angostura bitter. Och som jag hoppats så blev han väldigt förtjust i denna sillen! Jag tyckte också att den blev god, men inte så pass att jag tycker att vi ska göra den igen.



2 burkar inläggningssill (a 420 g)

Lag:

1 dl ättiksprit (12%)

2 dl strösocker

3 dl vatten

3 bitar pomerans 

10 hela kardemummakapslar

1 msk angostura 

1 liten rödlök

2 små morötter

Låt sillen rinna av. Koka upp ättiksprit, socker, vatten, salt, pomerans och kardemummakapslar. Låt lagen kallna. Tillsätt angostura. Skala och skiva rödlök och morötter. Skär sillen i 2 cm breda bitar. Varva sill, lök och morötter i en skål eller burk. Häll på lagen och ställ kallt 1 dygn.

Honungssill

Ett recept från en gammal Allt om mat tidning från 1989.  Blev väldigt förtjust i denna sillen! Helt klart en ny favorit! 



4 st sillfiléer 

Lag:

1 1/2 dl honung

1 msk vatten

4 msk ättiksprit

2 msk stött gult och brunt senapsfrö

2 hackade gula lökar

Torka av sillen och skär den i bitar. Rör ut honungen i vatten och ättiksprit. Senapsfröna blandas ner i honungslagen. Varva sill och hackad lök. Slå på lagen och låt stå ett dygn. 

lördag 1 januari 2022

Inlagd lax

Ett recept från en Allt om mat tidning. Fick tips om att testa göra inlagd lax, har aldrig testat det förut. Det var gott men inget jag kommer att göra igen. 



500 g skinn- och benfri lax

1/2 dl salt

1 röd lök i skivor

Lag:

3 dl vatten

3/4 dl ättiksprit (12 %)

1 1/2 dl strösocker

1/2 tsk hel vitpeppar 

1/2 tsk hel kryddpeppar 

1/2 tsk hela gula senapsfrön 

1 lagerblad

Skär laxen i kuber ca 2x2 cm. Lägg dem i en plastpåse och blanda med saltet. Låt ligga 1 timme. Koka under tiden upp lagen och låt den kallna. Lägg laxkuberna i en sil och skölj av dem i kallt rinnande vatten. Varva lax och lökskivor i en glasburk och häll på lagen. Låt stå minst 1 dygn.

Dragonsill

Ett recept från en Allt om mat tidning. Annorlunda med dragon i, det passade faktiskt riktigt bra ihop med sillen! 



2 pkt färdig inläggningssill

Sås:

1 msk färskpressad citronsaft

1 1/2 msk hackad färsk dragon

1 äggula

1 msk honung

1 tsk fransk senap

1 krm grovmald svartpeppar 

1 tsk rivet citronskal

1 dl raps- eller majsolja 

Låt den söta sillagen rinna av ordentligt. Skär sillen i bitar. Vispa samman alla ingredienserna till såsen i den ordning de står, utom oljan. Den hälla i en fin stråle ner i såsen under kraftig vispning. Blanda sillbitarna med såsen och låt den stå kallt ett dygn innan servering. 

Pepparrotscheesecake

Ett recept från en Allt om mat tidning. Supergod! Rekommenderas verkligen!


4 gelatinblad

3 dl crème fraiche

400 g färskost - naturell

0,75 dl pepparrot - riven

1 msk dijonsenap

1 msk honung - flytande

1 tsk salt


Botten:
200 g kavring

125 g smör


Garnering:
1 dl gräddfil

0,5 dl pepparrot - riven

2 msk gräslök - finhackad


Botten: Smula ner kavringen i en matberedare. Smält smöret. Häll smöret över kavringen och mixa till ett fint smul. Tryck ut smulorna i ett jämnt lager i botten på en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Ställ formen i kylen.

Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Koka upp crème fraichen i en kastrull under omrörning. Tillsätt pepparroten och koka ca 1 minut. Ta kastrullen från plattan. Tillsätt senap, honung och salt. Låt stå och dra ca 5 min. Ta upp gelatinbladen och låt smälta i blandningen under omrörning.

Sila blandningen i en bunke och blanda ner färskosten. Häll smeten i formen och ställ i kylen ca 12 timmar.

Ta loss cheesecaken från formen. Bred på gräddfilen och strö över pepparrot och gräslök.


Sotad och kryddgravad lax

Ett recept från en Allt om mat tidning. Såg så himla gott ut på bilden. Men tycker att laxen blev torr och konstig.


400 g lax - tunnsida från, med skinn, som varit fryst 3 dygn  

0,5 dl strösocker

0,5 dl salt

0,5 msk vitpeppar - krossad

4 dillstjälkar

0,5 msk anis - krossad

0,5 msk fänkålsfrön - krossade

0,5 msk kummin - krossad


Gnid in laxen med socker, salt och peppar. Lägg på de grovhackade dillstjälkarna och grava laxen

i kylen 2 dygn. Vänd den några gånger under tiden.

Torka av laxen med hushålls­papper och skär bort skinnet. Gnid in laxen med anis, fänkål och kummin. Sota den runt om i torr het stekpanna ca 1 minut.


Rödkålsgravad lax



Ett recept från en Allt om mat tidning. Riktigt läckert med den fina lila kanten som blir på laxen. Men nån smak kan jag inte påstå att rödkålen gav.




1 kg laxfilé - färsk, som varit fryst 3 dygn

0,5 tsk fänkålsfrön - hela

4 msk strösocker

3 msk salt

0,5 tsk svartpeppar - krossad

100 g rödkål

Lägg laxen på en plåt eller ett fat. Stöt fänkålsfröna i en mortel. Blanda fänkål, socker, salt och peppar.
Strö blandningen över laxen och lite under. Finstrimla rödkålen och bred den över laxen. Täck med plastfolie och ställ laxen i kylen ca 2 dygn. Vänd den efter halva tiden. Ta bort rödkålen från laxen och skär laxen i tunna skivor.

Indiskt inspirerad senapssill



Ett recept från en Allt om mat tidning. Supergod sill! Helt klart en ny favorit! Rekommenderar verkligen denna!


1 minuterssill - förpackning á 420 g

2 msk svensk senap

1 tsk dijonsenap - grov

1 msk rödvinsvinäger

0,5 msk strösocker

1 msk honung

1,5 krm salt

1 dl rapsolja

1 msk svart senapsfrö

0,5 msk spiskummin - hel

1 vitlöksklyfta - liten, finhackad

Ta upp sillfiléerna och skär dem i bitar.
Blanda samman senap, vinäger, socker, honung och salt. Droppa i oljan under kraftig vispning. Rosta senapsfrön och spiskummin i en torr het stekpanna.
Stöt fröna i mortel och rör ner dem och vitlöken i såsen. Späd ev såsen med lite vatten. Låt sillen stå över natten att mogna. 


Mangosill



Ett recept från en Allt om mat tidning. Lät ju spännande att ha mango i sillen tänkte jag när jag såg receptet. Men mango är ju en klen smak i det här sammanhanget. Nä vet du vad, blev faktiskt väldigt besviken. Kändes ju inte ens att det var mango i. 


2 förp 5-minuterssill - (à 420 g)

100 g mango - fryst

2 dl crème fraiche

0,5 dl majonnäs

1,5 msk mangobalsamvinäger

2 msk gräslök - hackad


Låt sillen rinna av, torka med hushållspapper och skär den i 1 cm breda bitar.
Tina mangon och mixa den med mixerstav. Tillsätt crème fraiche, majonnäs, vinäger och gräslök. Blanda i sillen.
Låt sillen stå i kylen 1 dygn före.


Päron- och svartpepparsill


Ett recept från en Allt om mat tidning. Tyckte det lät spännande med päron i, men den va verkligen tråkig. Päronet gav ju inte direkt någon smak. Väldigt klen.


1 burk löksillsfilé - (540 g)

1 schalottenlök - liten

1 tsk absolut pears

1,5 dl 1-2-3-lag - se recept

0,5 päron - gärna en hård sort

0,5 tsk svartpeppar - grovmald

Garnering:
päronstrimlor


Ta upp sillen ur lagen och låt den rinna av i en sil.
Kärna ur och skär päronet i små, små tärningar. Skala schalottenlöken och skär den i tunna skivor.
Blanda ner päron, lök, peppar och sprit i 1-2-3-lagen. Lägg i sillen. Låt sillen dra i kylskåp 1 dygn. Sillen är hållbar ca 2 veckor i kyl.

Recept: 1-2-3-lag

1. Koka upp 1 dl ättiksprit, 2 dl socker och 3 dl vatten och rör så att sockret löser sig.

2. Låt kallna.


Lingonsill med pepparrot



Ett recept från en Buffétidning. Sillen fick en härlig röd färg från lingonen, men i övrigt tycker jag inte att smakerna var särskilt spännande, lite klen. Blir lixom för likt vanlig löksill.


2 rödlökar
3 dl vitvinsvinäger
2 dl konc lingondricka
1/2 dl strösocker
1 tsk salt
5 cm pepparrot
2 förp inläggningssill (à 420 g)

Till servering:
1 dl tinade frysta lingon
finriven pepparrot Lägg till i inköpslista


Skala och skiva löken. Koka upp vinäger, lingondryck, socker, lök och salt. Ta från värmen och låt svalna helt.
Skala och skiva pepparroten. Skölj sillen och skär ev i bitar. Varva pepparrot och sill i en väl rengjord burk med lock. Häll över lagen och sätt på locket. Ställ i kylen 1–2 dygn.
Till servering: Toppa med lingon och gärna finriven pepparrot vid servering.

Örtsill



Ett recept från en Allt om mat tidning. Såg ju himla fin och fräsch ut med alla örterna i. Men om den va så spännande smakmässigt vette sjutton. Tyckte knappt det smakade nåt av örterna, smakade som en vanlig löksill skulle jag snarare säga. 



400 g sillfiléer - urvattnade

0,5 rödlök

0,5 gul lök

0,5 purjolök - 1 bit, ca 10 cm

1,5 dl örter - hackade, persilja, dill, rosmarin, basilika, timjan

Lag:
0,5 dl ättiksprit

1 dl strösocker

1,5 dl vatten

1 lagerblad

12 kryddpepparkorn - krossade

5 svartpepparkorn


Koka upp ingredienserna till lagen och låt den kallna.
Skölj sillfiléerna och låt dem rinna av. Skär den i lagom stora bitar. Skiva rödlök, gul lök och purjolök.
Varva sillbitar, lök och de hackade örterna i en burk och häll över den kalla lagen. Låt stå i kylskåpet 1 dygn före servering.


Rosa gubbröra med rödbeta



Ett recept från en Allt om mat tidning. Kul att testa något nytt, men måste ändå säga att originalet är mycket godare. Saknade någon slags sås i denna, blev en aning för torrt!
 



3 ägg

0,5 rödlök

1 burk anjovisfilé - liten, (55 g)

1 rödbeta - inlagd, liten

2 msk dill - hackad

2 tsk dijonsenap

15 babyspenatblad

15 nappit - (små rågskorpor) eller rågcrostini


Garnering:
1 msk dill - hackad


Koka äggen 6 min. Spola dem i kallt vatten. Skala och hacka dem. Skala och finhacka löken. Hacka ansjovis och rödbeta.
Blanda äggen med lök, ansjovis och rödbeta. Blanda ner dill och senap.
Lägg spenatblad i skorporna och fördela röran i. Toppa med spenatblad och dill.