Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

tisdag 18 juli 2017

Sotare med örtsmör

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Hade fått för mig att detta skulle bli en ganska så tråkig rätt, hade aldrig testat sotare förut. Men så fel jag hade! Det var verkligen supergott! Kan rekommendera det starkt! Måste göra om det fler gånger! 


4 portioner

12 färska strömmingar (ca 1 kg)
3-4 msk grovt salt

Örtsmör
1 knippe färska örter, T ex persilja, dill och gräslök
100 g rumsvarmt smör
Salt och nymalen peppar
1/2 pressad citron

Tillbehör:
Citronklyftor
Hårt bröd och hårdost

Rensa och skölj strömmingarna, men låt ryggbenet och stjärtfenan vara kvar. Lägg fisken i en plastpåse, tillsätt saltet och skaka så att strömmingarna blir jämnt täckta. Knyt ihop påsen och låt den ligga i kylskåp i minst 2 timmar. Vänd på påsen några gånger under tiden. Skölj snabbt av strömmingarna i kallt vatten och torka av dem. Värm upp en gjutjärnspanna på spisen så att den blir riktigt het - strömmingarna ska ju nästan bli brända. Halstra dem på bägge sidor i den torra pannan, men vänd dem inte för tidigt för då riskerar skinnet att fastna i pannan. Lägg upp sotarna på varma tallrikar och servera med örtsmör, citronklyftor, ett gott hårt bröd och en ostbit. 

Örtsmör
Finhacka örterna, lägg dem i en bunke (eller matberedaren) och tillsätt resten av ingredienserna. Rör ihop och vispa smöret fluffigt med en ballongvisp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar