Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

onsdag 26 juli 2017

Kåldolmar

Ett recept ur boken Husman av Stefan Ekengren. En riktig klassiker! Och gott är det! Synd bara att det är så krångligt att göra, så jag gör det alldeles för sällan. 


4 portioner

500 g blandfärs
3/4 dl grötris
2 dl standardmjölk till riskoket
1 gul lök, finhackad
40 g smör
2 dl standardmjölk till färsen, kylskåpskall
2 ägg
3/4 dl ljus sirap
1 stort savoj- eller vitkålshuvud
5 dl kalvbuljong
1/2 dl vispgrädde
1/2 citron, saften
Salt och nymald vitpeppar

Ställ en bunke och den slev du ska röra fyllningen med i frysen. Koka riset riktigt klibbigt i mjölk enligt förpackningen, låt kallna till kylskåpskallt. Fräs löken mjuk i smöret och låt kallna. Lägg färsen i den frysta bunken och tillsätt salt, peppar och mjölk. Rör tills färsen går ihop. Tillsätt ris, lök, ägg och hälften av sirapen. Blanda väl och gör ett stekprov. Smaka eventuellt av med mer sirap, salt och peppar. Ställ åt sidan. 

Koka upp en stor kastrull med vatten, skär bort roten från kålhuvudet och lägg hela huvudet i det kokande vattnet. Bladen lossnar allteftersom. Fiska upp bladen och lägg dem i isvatten. Putsa bladen från mittnerven och lägg dem på en handduk. Fyll bladen med färs och rulla ihop till dolmar. Lägg i eldfast form och ringla över resten av sirapen. Salta och häll över varm buljong. Kör i ugn på 200 grader cirka 50 minuter. 

Häll den magiska buljongen som bildats i formen i en kastrull. Koka ner något, tillsätt grädde och smaka eventuellt av med citronsaft, salt, peppar och sirap. Slå gräddskyn över dolmarna och servera med skrubbad kokt potatis, rårörda lingon och pressgurka.

Pressgurka:

3/4 gurka, skalad och tunt skivad
1/2 dl ättiksprit, 12 %
1/2 dl strösocker
1/2 dl vatten
Salt

Koka upp ättika, socker och vatten. Låt kallna. Salta gurkskivorna och lägg dem i press i ett durkslag 30 minuter. Lägg till exempel en assiett på gurkskivorna och på assietten något tungt, som en gjutjärnsmortel. Lägg gurkan i en glasburk, slå över lagen och låt stå framme till servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar