Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

torsdag 20 juli 2017

Glödstekt sill med tunnbröd

Ett recept ur boken Husman av Stefan Ekengren. Aldrig testat göra varken tunnbröd eller glödstekt sill förut, så det var extra kul. Gott var det också!


4 portioner

4 st hela salta sillfiléer, ordent ligt urvattnade och lagda i vatten över natten 


Tunnbröd, 25 ST 

1/2 liter standardmjölk 

40 g jäst 

1/2 dl ljus sirap 

25 g smält smör 

375 g vetemjöl 

375 g fint rågmjöl 

20 g salt 


8 fasta potatisar, skrubbade och helst färskpotatis (öka då till 15 st) 

1/2 knippe dill, vipporna. plockade och stjälkarna sparade till potatiskoket 

2 gula lökar, skivade 

40 g smör 

l dl gräddfil 

1/2 citron, rivet skal 

salt 


Sil: Ta upp sillen ur vattnet den legat i under natten. Torka av väl. Tänd grillen och låt den få fin glöd. Placera sillfiléerna i ett halster och lägg halstret direkt på glöden några minuter på varje sida. Finns inget halster går det bra att grilla filéerna direkt på grillgallret. Det är lite osäkrare men det funkar. En het panna med lite flingsalt och ytterst lite olja i botten funkar också. Bara i med filéerna i pannan och tokstek på maxtryck. 


Tunnbröd: 

Blanda mjölk och jäst (mjölken behöver inte vara varm). Tillsätt sirap, smör, vetemjöl och rågmjöl. Blanda väl och låt jäsa 1 timme under bakduk. Dela degen i 25 bitar och rulla till bollar. Låt jäsa ytterligare 10 minuter. Kavla varje boll till tunnbröd och förvara dem mellan smörpapper fram till servering. När det är dags grillas bröden direkt på grillgallret där sillen glödsteks. Upp med bröden på fat och invänta sill och tillbehör. Det går också bra att försteka bröden i torr stekpanna någon minut på varje sida så har du färdiga bröd till sillen. 


Potatis, lök och gräddfil:

Koka potatis med dillstjälkar och salt. Koka löken mjuk i smöret och håll det varmt. Lägg ett tunnbröd på en tallrik, placera 2-3 potatisar i mitten av tunnbrödet, gaffla sönder dem lätt, lägg 1 glödstekt sill på potatisen och bygg vidare med lök, gräddfil och dillvippor. Riv lite citronskal över och vik ihop tunnbrödet innan det är dags att trycka grillat på toppnvå. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar