Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

torsdag 20 juli 2017

Köttsoppa med klimp

Ett recept ur boken Husman av Stefan Ekengren. Egentligen ska det såklart vara med klimp.. men jag tog mig friheten att hoppa över den! Helt okej köttsoppa blev det ändå.4 portioner


800 g färsk hel oxbringa (eller högrev) 

1 lagerblad l 1/2  pepparkorn 

1 1/2 morot, skalade

 1 1/2 palsternacka, skalade 

1/2 rotselleri, skalad

 1 1/2 gula lök, skalad 

1/2 purjolök, tvättad

1/2 knippe kruspersilja, grovhackad 

salt 


KLIMP 

20 g smör 

4 msk vetemjöl 

3 dl standardmjölk 

1 äggula 

30 g riven västerbottensost 

salt 


Köttsoppa: 

Lägg köttet i en gryta. Fyll på med kallt vatten så det täcker väl och salta försiktigt (smaka sen av buljongen med salt före servering). Koka upp och skumma bort den första smutsen. Lägg i lagerblad och kryddpeppar och koka cirka 1 timme innan grönsakerna (förutom purjolöken) läggs i. Låt koka ytterligare l timme och tillsätt purjolöken de sista 15 minuterna. Sammanlagd koktid cirka 2 timmar. Ta upp kött och grönsaker och låt kallna något innan du skär fina bitar lagom stora att äta med sked. Lägg kött och grönsaker i en soppskål eller kastrull som soppan ska serveras ur. Koka upp buljongen, smaka eventuellt av med salt och häll den över kött och grönsaker. Strö över persiljan, rör om och servera med klimp. 


Klimp: Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölet och låt fräsa en stund. Tillsätt mjölken och låt koka upp innan äggulorna rörs ner. Avsluta med ost och salt. Häll upp i en form och plasta. Ställ in i kylen och låt kallna, helst över natten. Ta ur klimpen ur formen vid servering och dela den i bitar på ett fat. Stänk lite buljong och persilja från soppan över klimpen.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar