Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

söndag 27 september 2015

Phyllopajer med fetaost

Ett recept ur boken Nya Annas Mat av Anna Bergenström. Åt flera som middag, men skulle egentligen passa bäst som snacks till fördrinken om man har gäster.


16 ark phyllodeg (ca 250g)
Ca 50 g smält smör
200 g fetaost
1 dl hackad persilja
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 tsk torkad oregano
1/2 tsk timjan
1 ägg att pensla med

Blanda en röra av smulad fetaost, persilja, vitlök och kryddor till fyllningen. Ta sedan två ark av degen i taget. Lägg resten åt sidan, täckt av en fuktig, väl urkramad handduk så länge. Lägg ett av arken på arbetsbänken, pensla med smält smör och täck varsamt med den andra degbiten så att det blir två lager phyllodeg ovanpå varandra. Skär sedan knappt 8 cm långa remsor av den dubbla degen. Lägg på en klick, knappt 1 msk , av fyllningen i slutet av varje remsa. Ta ett hörn av den dubbla degen, vik upp hörnet (över fyllningen) så att det formas en triangel. Vik triangeln mot den återstående degen, och vik igen så att det bildas nya "trianglar" tills degremsan tar slut. Det blir alltså många tunna degvarv runt varje fyllning. "Limma" då ihop den sista skarven med lite fetaspad eller vatten. Använd fingret som pensel. Klistra samman och lägg det lilla pajknytet med skarven ner på plåt med bakpapper. (Täck med en fuktad, väl urvriden handduk tills alla småpajerna är klara.) Gör sedan likadant med resten av degen tills all deg är använd. Pensla då alla småpajerna med uppvispat ägg. Grädda dem mitt i ugnen i 175 grader 25-30 minuter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar