Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

söndag 13 september 2015

Coq au vin blanc - vintupp på Ullas vis

Ett recept ur boken Nya Annas Mat av Anna Bergenström. Passade på att testa detta receptet nu när jag skulle få gäster från Habo. Det var uppskattat, kyckling blev väldigt saftig och god. Men jag tycker helt ärligt att det inte va så värst märkvärdigt.

Ca 4 port.
4 kycklingfiléer 
2-3 msk vetemjöl
Salt
Vit- eller svartpeppar
Smör eller olja att steka i
2 medelstora hackade silverlökar
1 1/2 tsk timjan
3 fint hackade vitlöksklyftor
3-4 dl torrt vitt vin
4 dl rätt stark hönsbuljong

Garnityr:
200 g champinjoner
250 g gul smålök
Finhackad persilja

Vänd kycklingfiléerna i saltat och pepprat vetemjöl uthällt på en tallrik. Stek kycklingfiléerna hastigt på båda sidor i smör eller olja. Lyft åt sidan (filéerna får inte bli genomstekta på det här stadiet - då blir den färdiga rätten torr).
Stek även hackad silverlök i smör eller olja, och på så stark värme att löken verkligen tar färg ordentligt men inte blir det minsta bränd. Smula då över timjan och blanda ner vitlöken. Slå på vin och buljong och låt det hela koka upp och sedan småputtra utan lock i 20-30 minuter tills nästan halva mängden avdunstat. Låt svalna och häll sedan det hela i tunt lager i botten på en stor ugnsform där kycklingfiléerna kan läggas glest i ett lager.
Koka upp vatten, lägg i smålök. Koka dem ett par minuter så går skalen mycket  lätt att dra loss. Bryn lökarna lätt och låt dem sedan eftersteka på mycket svag värme i minst 15-20 minuter. Ställ åt sidan. Hacka persilja och ställ åt sidan. Stek de hela champinjonhattarna (skaften används inte) långsamt och fint ca 20 minuter. Salta och peppra. Blanda lök och svamp och ställ åt sidan. Värm ugnen till 200 grader. Sätt in formen med kycklingfiléerna mitt i ugnen i ca 20 minuter. Värm svamp och lök under tiden. Blanda med den hackade persiljan och fördela över kycklingen när den är klar i ugnen. Servera med ris, nudlar eller potatis.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar