Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

torsdag 9 maj 2019

Nässelsoppa

Ett recept från boken Husmanskost från Allt om mat. Har gått o längtat lite efter att de första nässlorna skulle dyka upp så jag skulle kunna göra denna soppan. Och så god den var! Faktiskt den bästa varianten på nässelsoppa jag nånsin gjort.

4 portioner

1 scharlottenlök
1 knippa gräslök (ca 25 g)
4 liter nyplockade nässlor
1 msk smör
1 msk vetemjöl
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1/2 tsk salt
1 dl crème fraiche
1 paket bacon (140 g)

Pocherade ägg:
4 ägg
1 liter vatten
1/2 msk ättiksprit (12%)
1/2 msk salt

Skala och hacka löken. Grovhacka gräslöken. Rensa och grovhacka nässlorna. Fräs lök, gräslök och nässlor i smör 2-3 minuter under omrörning. Mixa blandningen i matberedare till slät konsistens. Späd eventuellt med lite vatten om det behövs. Häll tillbaka mixen i grytan. Blanda ner mjölet. Tillsätt resten av vattnet och smula över buljongtärningarna. Låt soppan sjuda på svag värme ca 5 minuter. Smaka av med salt. Vispa ner crème fraiche. Värm soppan före servering. Tärna och knaperstek baconet. Låt det rinna av på hushållspapper.
Pocherade ägg:
Häll vatten och ättiksprit i en traktörpanna. Tillsätt salt. Låt vattnet koka upp, dra ner värmen. Låt vattnet sjuda sakta. Knäck ett ägg i taget i en kopp och låt det försiktigt glida ner i vattnet längs kanten. Ägget är färdigt när äggvitan stelnat. Det tar 3-4 minuter. Ta upp äggen med hålslev. Servera soppan med pocherat ägg och bacon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar