Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

fredag 1 mars 2013

Chokladkolapaj

Ett recept ur Mia Öhrns bok Fler kladdkakor. Så himla god!!! Fick verkligen stålsätta mig för att inte ta mer! denna kan jag verkligen rekommendera! Har nog aldrig ätit nåt liknande heller förut.. så det är ju kul med nåt annorlunda och nytt! Gör nu denna!!




Pajdeg:
3 dl vetemjöl
150 g kallt smör
2 msk florsocker
3 msk kakao
1 krm salt
1 äggula

Kola:
1 dl grädde
½ dl ljus sirap
½ dl strösocker
75 g smör

Chokladtryffel:
250 g mörk choklad
50 g smör
1½ dl vispgrädde
(2 msk rom, konjak eller liknande) jag hoppade över det!

Mät upp mjölet till pajdegen i en bunke. Tillsätt det kalla smöret i små bitar och finfördela det i mjölet med fingertopparna. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop till en smidig deg. Det går även bra att köra ihop alla ingredienserna i en matberedare. tryck ut degen i en pajform med löstagbar botten, cirka 24 cm i diameter. Ställ pajen i kylen i cirka 30 minuter. Nagga därefter pajskalets botten med en gaffel. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i grygt 10 minuter. Låt svalna lite.
Fortsätt med kolafylningen. Koka ihop grädde, sirap, socker och smör i en tjockbottnad kastrull på medelvärme. Rör då och då. När kolasmeten börjar bli gyllenbrun och tjockna så pass mycket att det bildas en "gata" då du drar sleven längs med kastrullens botten, då börjar den bli klar. Kolan ska bli tjock och krämig, men inte för hård. Kontrollera gärna genom att göra ett kulprov. Häll kolafyllningen i pajskalet och låt svalna lite i rumstemperatur.
Gör under tiden chokladtryffelfyllningen. hacka chokladen ganska fint. Smält smöret till tryffeln i en kastrull och tillsätt vispgrädden. Låt koka upp och dra kastrullen från plattan. Tillsätt snabbt chokladen och rör tills den smält. (Tillsätt rommen och blanda till en jämn och blank smet.) Häll tryffelfyllningen i pajskalet och låt svalna lite. Ställ den avsvalnade pajen i kylen och låt den stelna i minst 4 timmar. Förvara den kallt men ta fram den en stund innan serveringen så att den hinner bli lite varmare.

2 kommentarer:

  1. Helen från klassen9 april 2013 kl. 22:27

    Gjorde denna till mormors 75-årsfest (en med rom och en utan). Båda blev väldigt goda och uppskattade! Gjorde lite grädde till också :) Jättegott!

    SvaraRadera
  2. åh vad roligt att höra! vad glad jag blir :) vilken tycker du va bäst? den med rom eller den utan?

    SvaraRadera