Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

onsdag 12 december 2012

Knäckstrutar

Ett recept ur Julgodis för små och stora sockerbagare av Johanna Westman. Fick hjälp av min snälla vän Malin att göra dom här.. och det var tur det, för det var lite halvmäckigt. Men det blev bra till slut! Tänkte ge bort dom här som liten julpresent till någon.
ca 15 klubb, glasspinnar, eller ev. halva grillspett.
bakplåtspapper

2 dl vispgrädde
2 dl strösocker
2 dl ljus sirap
1 msk smör
1 dl skållad och skalad sötmandel


Hacka mandeln. Häll grädde, sirap och socker i en kastrull. Sätt på medelvärme och låt det koka upp, rör om hela tiden med en träsked, sänk värmen lite så att knäcken bubblar lite stillsamt. Koka tills smeten är 120 grader eller låt knäcken koka i 20-45 minuter. Gör knäckprov, se nedan. När du tycker att knäcksmeten är lagom, lyft kastrullen från värmen, tillsätt en matsked smör och mandeln och rör om. (men koka gärna smeten lite extra, då den ska vara lite hårdare som knäckstrut)

Gör strutar av klippta remsor bakplåtspapper. Fäst eventuellt ihop dem med en droppe knäckmassa. Sätt pappersstrutarna i en låg. vid skål som du fyllt till ca 5 centimeter med strösocker. Häll på knäckmassan och sätt i rena glasspinnar eller korta klubbpinnar i mitten. Låt stelna helt.

Knäckprov:
Ta upp lite knäck med en tesked och droppa ner i ett glas med kallt vatten. Ta upp droppen och rulla den mellan fingrarna. Det ska gå att forma smeten till en fast kula och den ska vara lite seg när man tuggar på den, men inte helt hård.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar