Sidor

lördag 24 oktober 2015

Barrys sallad

Ett recept ur boken Nya Annas Mat av Anna Bergenström. Enkelt att göra och väldigt gott! 


Blandad sallad
1 pkt bacon
3 ägg
1 avokado
Mögelost
(Valnötter) pumpakärnor 
Olivolja
Balsamvinäger

Koka äggen. Låt svalna. Knaperstekt baconet och låt rinna av på papper. Lägg salladen i en djup tallrik, smula över mögelosten. Skär avokadon i skivor och lägg på salladen. Födela över lite valnötter eller pumpakärnor. Ringla över olivolja och balsamvinäger. Avsluta med bacon och ägghalvor. 


söndag 18 oktober 2015

Fisksoppa från Menton

Ett recept ur boken Nya Annas Mat av Anna Bergenström. Testade denna fisksoppan i fredags när jag hade besök av en gammal vän och hennes familj. Tyvärr va soppan inte någon höjdare...men den gick ju att äta. 


400 g färsk gösfilé eller 1 pkt fryst torsk eller sej (300-400 g)
4-5 medelstora råa potatisar
2 gula hackade lökar
1 liten fänkål eller 1 tsk fänkålsfrön
Ca 2 msk smör eller olja
1 burk tomater (400 g)
1,2 liter vatten
2 tärningar fiskbuljong
1/2-1 tsk salt
Vitpeppar
Ca 1/2 tsk torkad timjan
1 stor vitlöksklyfta 
Saft av 1/2 apelsin
Persilja

Skölj och skär den färska fänkålen i bitar. Skala och skär potatisen i små tärningar. Fräs lök, fänkål (eller fänkålsfrön) och potatis i lite fett i en gryta. Slå i burktomaterna med spad och allt. Häll också i vatten och lägg i timjan, salt och buljong. Koka under lock i ca 20 minuter. 
Skär fisken i bitar och lägg i soppan och sjud över svag värme i 5-10 minuter. Med färsk fisk ca 3-5 minuter. Smaka av soppan med pressad vitlök, apelsinsaft, salt och peppar. Servera gärna med persiljehack över och bröd till. 
Jag tog även aioli till. 

Jonas broccoliröra till pasta

Ett recept ur boken Annas Nya Mat av Anna Bergenström. Okej vardagsmat som är lätt att göra, men inte direkt supergott..


Färsk broccoli
1 pkt rökt skinka
Ca 2 dl gröna ärtor
Salt och peppar
Ca 2 dl grädde eller creme fraiche
1 vitlöksklyfta
Parmesanost

Grovhacka broccolin och koka 2-3 minuter i lättsaltat vatten. Finhacka och fräs skinkan i en stekpanna, lägg i den avrunna broccolin och låt puttra några minuter. Lägg i ärtorna. Slå på grädde eller creme fraiche och koka alltsammans under lock i några minuter. Smaka av med salt, peppar och vitlök. Servera med pasta och färskriven parmesanost. 

Ullas special

Ett recept ur boken Nya Annas Mat av Anna Bergenström. Var på ett knytkalas i helgen så passade på att göra detta receptet som jag tänkt testa ett tag. Passar även bra som förrätt eller till julbord eller midsommar. 


5 nykokta, varma ägg
2 msk mjukt smör
Lite nymald svartpeppar
Salt
Ca 1 1/2 dl creme fraiche
1 rätt stor finhackad rödlök
Lite finskuren gräslök
1 burk röd stenbitsrom (100 g) eller ansjovisfiléer 

Koka äggen i 8 minuter. Skala och mosa dem medan de är varma. Klicka ner det mjuka smöret, salta mycket lätt och peppra. Bred genast ut äggmoset på en flat tallrik till en cm-tjock rundel. Täck över och ställ svalt några timmar. Bred sedan över, ända ut till kanten, ett lager creme fraiche, blandad med fint hackad rå rödlök. Fördela mitt på rundeln romkorn eller väl avrunna ansjovisfiléer. Garnera med lite mer fint hackad rödlök och längs kanten med finskuren gräslök. Servera med bröd till. 

Pepparkakspaj med äpplen och fikon

Ett recept ur boken Smulpajer - nya och gamla favoriter för smulälskaren av Maria Öhrn. 
Den gick att äta med mycket vaniljsås till, men jag tycker att den var alldeles för torr för min smak.


Pepparkaksdeg:
1 1/2 dl strösocker
1/2 dl ljus sirap
1/2 dl vatten
100 g smör
1 1/2 msk pepparkakskrydda eller motsvarande mängd malen ingefära, kanel, pomerransskal och nejlika
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Eller 700 g köpt pepparkaksdeg

Fyllning:
3 medelstora äpplen (500 g)
6 torkade fikon (125 g)

Koka upp socker, sirap och vatten i en kastrull. Dra kastrullen från värmen. Dela smöret i mindre bitar och lägg i en bunke tillsammans med pepparkakskryddorna. Slå sockerblandningen över smöret och rör tills det smält. Mät upp mjölet tillsammans med bakpulvret och rör ner i sockerblandningen. Arbeta ihop till en kletig deg och låt gärna degen stå och svälla i några timmar. Smula degen och strö ut hälften i botten av en pajform, ca 26 cm i diameter. Dela och kärna ur äpplena och skär dem i skivor. Skär fikonen i mindre bitar och fördela frukten över smulorna i pajformen. Avsluta med resten av smuldegen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 40-50 minuter. Låt svalna lite och servera med vaniljglass eller vaniljsås. 

onsdag 14 oktober 2015

Sparmatsgryta med korv och rotsaker

Ett recept ur boken Nya Annas Mat av Anna Bergenström. Har gjort korvgryta några gånger förut och jag kan utan tvekan säga att denna var den bästa. Tänk vad lite kryddor kan göra!
Missade att köpa persilja, men det gjorde inte så mycket...



Ca 4 port.

1 morot
2 st gula lökar
1/2 zucchini 
Ca 150 g kålrot
1 palsternacka
1 purjolök
5 st potatisar
5 dl vatten
1,5 dl öl
1 msk tomatpuré 
1 1/2 tsk salt
2 st lagerblad
1/2 tsk timjan 
1/2 msk kryddpeppar
250 g falukorv 
Bladpersilja
Olja att steka i

Gör iordning grönsakerna, skär i ganska lagom stora munsbitar. Stek alla grönsakerna i olja i en stor gryta. Häll på vatten, öl, tomatpuré och kryddor och låt koka under lock i 20 minuter. Tillsätt korven skuren i tjocka remsor och låt koka ytterligare 5 minuter under lock. Tillsätt slutligen en knippe persilja och servera med senap och gott bröd. 


måndag 12 oktober 2015

Tabbouleh

Ett recept ur boken Nya Annas Mat av Anna Bergenström. Har testat göra tabbouleh förut, men då var det med gul lök och tomat i. Tycker att det var gott med båda varianterna. Gul lök kan ju bli lite starkt, så det va bra med purjolök istället. Rekommenderar hur som helst att du testar, gott med kyckling och creme fraiche blandat med fetaost, vitlök och hackade Kalamata oliver. 

Ca 4 port.
2 dl (150 g) bulgurvete
Rejält med bladpersilja (75 g)
1/2 finhackad späd purjolök
10-15 färska myntablad eller 2-3 tsk torkad mynta
1/2 grön gurka i små tärningar
2-3 msk pressad citron
Ca 4 msk olivolja av bästa kvalité 

Börja med att lägga bulgurvetet i blöt i ljummet vatten ca 30 minuter. Förbered grönsakerna. Häll sedan bort det vatten som inte bulgurvetet tagit upp. Det klassiska är att "vrida" ur kornen med händerna, då blir de lagom blöta. Blanda bulgurvetet i en skål med hackad persilja, purjohack och hackade färska myntablad eller smulad torkad mynta. Rör också ner små, små kuber av vanlig grön gurka. Stänk över en blandning av citron och olivolja och blanda allt noga. Låt salladen dra minst en kvart före serveringen. 

söndag 11 oktober 2015

Lövbiff i senapssås

Ett recept ur boken Nya Annas Mat av Anna Bergenström. Ett väldigt enkelt recept som gick snabbt att slänga ihop. 
Inte så superspännande kanske, men bra vardagsmat. 

4 port.

4 st lövbiffar 
2-3 dl creme fraiche
Ca 1 1/2 msk dijon senap
Salt och peppar

Skär lövbiffarna i strimlor och stek hastigt på hög värme och ta upp ur pannan. Klicka i creme fraiche och senapen. Smaka av med salt och peppar. Lägg tillbaka köttet och låt det bli hett. Strö gärna över lite hackad persilja. Servera med nudlar.

Martins fina fisksoppa

Ett recept ur boken Nya Annas Mat av Anna Bergenström. En enkel men väldigt god soppa! 


1 1/2 liter vatten
3 fiskbuljongtärningar
800 g fisk (blandade sorter)
1 morot
1 purjolök
1 gul lök
1-2 msk olja
1 stor hackad vitlöksklyfta
1 kuvert saffran (1/2 g)
3 tomater
2-3 dl creme fraiche
300 g räkor
2-3 msk färsk strimlad basilika
Salt, vitpeppar, gräslök

Skala och ansa grönsakerna och skär dem i tunna fina strimlor. Fräs grönsakerna försiktigt och på rätt svag värme i oljan i en gryta. Lägg också i hackad vitlök och smula över saffran. Slå på vattnet, smula i buljongtärningarna och lägg i små bitar av flådda tomater (kärnhuset tas inte med). Rör ner creme fraiche. Låt soppan koka ca 8 minuter. Lägg sedan i fisken skuren i stora bitar. Låt koka upp. Smaka av soppan med salt och vitpeppar. Strö vid serveringen över gräslök, finstrimlade basilikablad och skalade räkor. Även gott med vitlöksbröd och aioli till! 

Pulled beef på högrev

Idag fick sambo bestämma vad vi skulle äta. Han letade upp detta receptet på internet, ville göra nåt på högrevs biten vi hade hemma. Jag hade funderat på att göra kalops, men nu blev det sambos önskemål: pulled beef! Och det är ju riktigt gott!
Perfekt att göra på söndagar, det tar ju lång tid att göra.

  • 1 kilo benfri högrev 
  • 1-2 st. gul lök
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 deciliter ketchup
  • 1 matsked chipotlepulver
  • 1 matsked farinsocker
  • 0,5 matsked mald spiskummin
  • 1 matsked whisky

Så här gör du

  1. Se till att du har en ugnssäker gryta med lock. Lägg ner högreven i grytan (du behöver inte putsa köttet).
  2. Skala gul lök och vitlök, vitlöken skär du i små bitar och den gula löken skär du i tjocka skivor. Blanda de andra ingredienserna och bred på köttet. Lägg sen gul lök och vitlök ovanpå köttet.
  3. Sätt in i ugnen och värm till 125°C. Låt grytan tillagas i ungefär 4 timmar, i vissa fall kan det ta upp mot 6-8 och då får det ta den tiden. Stressa aldrig med pulled beef, det går inte.
  4. Kolla ungefär en gång i timmen så att det inte bränner i botten. Om du märker att det blir alldeles för vattnigt sätt då locket på glänt och låt det ångas bort.
  5. Din pulled beef är färdiglagad när köttet faller isär om du drar det försiktigt med en gaffel.
  6. Dra isär köttet med en stor gaffel och blanda runt alltsammans i grytan. Om du ska bjuda på receptet passar det utmärkt att göra dagen före och sen värma på runt 100 grader i ugnen en stund innan du ska servera maten.




torsdag 8 oktober 2015

Pärontarte med hasselnötssmulor

Ett recept ur boken Smulpajer - nya och gamla favoriter för smulälskaren av Maria Öhrn. Gjorde denna och tog med till jobbet och bjöd på. Var uppskattad av kollegorna. Själv tycker jag att den var god, men absolut inte den godaste smulpajen jag ätit. En bra smulpaj om man inte gillar när det är så sött.


Pajdeg och smulor:
200 g hasselnötter
4 dl rågsikt
1 krm salt
200 g smör
1 dl råsocker

Fyllning:
3 medelstora päron (ca 400 g)
Lite citronsaft
1 tsk malen ingefära

Hacka hälften av nötterna riktigt fint och resten grovt i en matberedare eller mixer. Blanda de fint hackade nötterna med rågsikt och salt. Tillsätt smöret skuret i mindre bitar och finfördela fettet i mjölblandningen med fingertopparna. Tillsätt sockret och nyp ihop till en smulig deg. Blanda knappt en tredjedel av smuldegen med de grovt mixade hasselnötterna. Denna deg ska vara smultäcke ovanpå tarten. Arbeta snabbt ihop resten av smulorna till en smidig deg och tryck ut degen tunt i en smord och mjölad pajform, ca 28 cm i diameter. Låt både pajformen och den smuliga degen stå kallt i ca 30 minuter. 
Nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda i mitten av ugnen i 200 grader i drygt 10 minuter eller tills pajskalet börjar få färg. Halvera päronen, ta bort kärnhuset och skär frukten i ganska tunna skivor. Fördela päronskivorna i pajskalet och stänk över lite citronsaft. Pudra päronen med ingefära och strö över hasselnötssmulorna. Grädda tarten i nedre delen av ugnen i 200 grader i knappt 20 minuter eller tills smultäcket fått färg. Servera ljummen med massor av vaniljsås! 

tisdag 6 oktober 2015

Marinerad kyckling Lazéez

Ett recept ur boken Nya Annas Mat av Anna Bergenström. Blev lite besviken, det såg mycket godare ut på bilden än vad det faktiskt var. Men visst, det var helt okej vardagsmat. 


Ca 4 port.

4-6 kycklingfiléer

Marinad:
5 dl mild yoghurt
1/2-1 tsk salt
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 tsk spiskummin
2 msk pressad citron
1 krm chilipulver eller några droppar tabascosås
Svart- eller vitpeppar

Lite olja till pensling

Sås:
5 dl mild yoghurt
1/3 tsk salt
Svart- eller vitpeppar 
1 krm mald chilipeppar eller några droppar tabascosås
2 tsk torkad smulad mynta eller 2 msk färska, finhackade myntablad
1 stor pressad vitlöksklyfta

Blanda allt till marinaden. Lägg ner kycklingfiléerna i marinaden. Låt marinera i kylen i minst 2 timmar eller över natten. Ta upp kycklingfiléerna, torka av dem lätt med hushållspapper (kasta marinaden) och pensla på lite olja. Grilla filéerna i grillpanna ovanpå spisen i ca 15 minuter. Vänd ett par gånger under tiden. 

Sås:
Låt yoghurten rinna av ungefär en halvtimme i kaffefilter så att yoghurten blir lite krämigare. Blanda sedan med salt, peppar, tabascosås eller chilipeppar, mynta och vitlök. Låt såsen mogna cirka en timme i rumsvärme.

Servera med ris eller klyftpotatis.

Gratinerad skinkpurjo

Ett recept ur boken Nya Annas Mat av Anna Bergenström. Ganska så trist rätt om jag ska vara ärlig. Stod inget i receptet så fattade inte riktigt om det skulle va nåt till eller inte. Hade nog varit godare med ris till. Men hur som helst så va det ändå ingen höjdare.


Ca 2 port.

1 purjolök
8 skivor rökt skinka

Ostsås:
3-4 msk smör
4 msk mjöl
2 dl av kokspadet
2-3 dl standardmjölk
2 dl riven lagrad ost
Lite riven muskot
Salt
Svart- eller vitpeppar

Slitsa upp purjolöken och skölj noga. Dela i stora bitar och koka i lättsaltat vatten i ca 8 minuter. Låt de rinna av väl, men spara en del av kokspadet till ostsåsen. Vira skinka runt varje purjobit och rada upp bitarna trångt i en ugnsform. 

Såsen:
Smält sakta smöret, rör ner mjölet och blanda riktigt väl. Späd lite i sänder med kokspadet och mjölken. Smaksätt med lite riven muskotnöt, salt och nymald peppar. Låt såsen sjuda i ett par minuter. Rör sist ner osten och lyft bort kastrullen från värmen medan osten smälter. Rör om och ringla såsen över purjon. Gratinera direkt i 225-250 grader ugnsvärmt 10-15 minuter. 

Valborgs lax

Ett recept ur boken Nya Annas Mat av Anna Bergenström. Lite kul att testa ha gurka i tillagad mat, men annars var det en rätt så tråkig rätt.


2 skivor lax á 4 cm
1/2 grön gurka eller 1 liten zucchini 

Sås:
1 dl vatten
1 fiskbuljongtärning 
1 dl torrt vitt vin
3 äggulor
1,5 dl vispgrädde
Ca 2 msk mjukt smör
Lite fint skuren gräslök
Citron eller vit vinäger

Gurkan eller zucchinin skivas tunt med osthyvel på längden. Koka upp 1/2 liter vatten i en kastrull, lägg i 1 tsk salt och koka gurk- eller zucchiniskivorna i exakt 2 minuter. Spola genast av med kallt vatten och låt rinna av väl. Ställ åt sidan.

Såsen:
Lös fiskbuljongtärningen i vattnet i en liten rostfri kastrull. Låt svalna. Tillsätt vinet. Lägg sedan i allt utom gurkan och ställ den lilla kastrullen i en större till hälften fylld med hett vatten. Sjud det hela under vispning tills såsen blir tjock och pösig. Lägg i gurkstrimlorna. Smaksätt med salt, svart- eller vitpeppar och en aning citron eller vit vinäger. Servera såsen nylagad.

Kokningen av fisken:
Koka upp 2-3 dl vatten i en traktörpanna, lägg i en halv tärning fiskbuljong. Sjud fiskbitarna över svag värme och under lock cirka 8 minuter. Lyft upp fiskarna med hålslev och servera dem genast med såsen och kokt potatis. 

lördag 3 oktober 2015

Farmors kalvbullar

Ett recept från boken Nya Annas Mat av Anna Bergenström. Riktigt saftiga och goda och mycket smak! Rekommenderas! 


4 port.

400 g kalvfärs
1-1 1/2 tsk salt
2 äggulor
2 vita formbrödskivor
2 dl vichyvatten
1 dl grädde
1/2 krm malen kryddnejlika
1/2 krm malen muskot
1 krm nymalen vitpeppar
Smör till stekning

Börja med att blanda färsen med salt. Rör någon minut och smula ner brödet. Blanda ner vichyvattnet, äggulorna, grädden och kryddorna. Låt smeten stå en stund. Forma den sedan till lite avlånga stora kalvbullar, som steks i smör. Ta inte för många samtidigt i stekpannan, utan stek i omgångar. Servera med frästa champinjoner, kokt potatis, gräddsås och lingonsylt.


Orientalisk lövbiff

Ett recept från boken Nya Annas Mat av Anna Bergenström. Enkelt att göra och helt okej vardagsmat. 


4 port.

4 lövbiffar (ca 300 g)
1-2 msk smör eller olja
1/2 moget päron
4 vitlöksklyftor
2 msk hackad färsk ingefära
2 medelstora gula hackade lökar
4 msk äkta soja
1 liten morot i stavar
1-2 msk socker
2 msk vinäger
1 bunt gräslök
2-3 msk rostade sesamfrön (rostad i torr stekpanna några minuter)

Skär lövbiffar i breda strimlor. Lägg dem i en skål tillsammans med hackad vitlök och soja och hackad färsk (skalad) ingefära. Stek lök, morot och grovhackat päron i sparsamt med olja eller smör. Ta upp och lägg åt sidan. Lägg i köttbitarna och höj värmen. Lägg tillbaka grönsakerna. Slå ca 1 dl vatten i stekpannan. Smaka av såsen med socker och vinäger. Strö över hackad gräslök (inte för mycket) och rostade sesamfrön. Servera med kokt ris. 

torsdag 1 oktober 2015

En särdeles purjosoppa

Ett recept ur boken Nya Annas Mat av Anna Bergenström. En väldigt god soppa! Den färska purjon som man toppar med blir verkligen pricken över i:t. Den gör så att man får en fräsch krispig kontrast till den lena soppan. Perfekt som både huvudrätt med gott bröd till, eller i mindre portioner som en förrätt.


Ca 4 port.
(Eller 8 förrätter)

2 medelstora grovhackade gula lökar
2 msk mild olivolja eller smör
5 medelstora potatisar i tunna skivor
2 medelstora purjolökar
12 dl vatten
1 tärning höns- eller grönsaksbuljong
1-2 dl vispgrädde 
Salt
Nymald vit eller svartpeppar
Purjogrönt

Skala och hacka löken medelgrovt. Fräs lökhacket sakta i smör eller olja i en stor kastrull. Svag värme, löken ska inte få färg alls, det är viktigt! Skala potatisen under tiden och skär den i mycket tunna skivor. Slitsa upp purjolöken på längden, skölj riktigt noga under rinnande vatten. Strimla purjon fint och lägg undan ca 1/3 av purjostrimlorna så länge. Lägg ner resten av purjon och alla potatisskivorna i kastrullen med den lätt frästa löken. Slå över vatten och lägg i buljongtärning. Koka soppan under lock i 25 minuter. Kör soppan i mixer tills den blir slät. Rör ner sedan ner vispgrädden och den sparade purjon. Värm soppan och koka den i ett par minuter, smaka av den med nymald vit eller svartpeppar. Servera med extra purjohack och ett gott bröd.