Sidor

torsdag 1 oktober 2015

En särdeles purjosoppa

Ett recept ur boken Nya Annas Mat av Anna Bergenström. En väldigt god soppa! Den färska purjon som man toppar med blir verkligen pricken över i:t. Den gör så att man får en fräsch krispig kontrast till den lena soppan. Perfekt som både huvudrätt med gott bröd till, eller i mindre portioner som en förrätt.


Ca 4 port.
(Eller 8 förrätter)

2 medelstora grovhackade gula lökar
2 msk mild olivolja eller smör
5 medelstora potatisar i tunna skivor
2 medelstora purjolökar
12 dl vatten
1 tärning höns- eller grönsaksbuljong
1-2 dl vispgrädde 
Salt
Nymald vit eller svartpeppar
Purjogrönt

Skala och hacka löken medelgrovt. Fräs lökhacket sakta i smör eller olja i en stor kastrull. Svag värme, löken ska inte få färg alls, det är viktigt! Skala potatisen under tiden och skär den i mycket tunna skivor. Slitsa upp purjolöken på längden, skölj riktigt noga under rinnande vatten. Strimla purjon fint och lägg undan ca 1/3 av purjostrimlorna så länge. Lägg ner resten av purjon och alla potatisskivorna i kastrullen med den lätt frästa löken. Slå över vatten och lägg i buljongtärning. Koka soppan under lock i 25 minuter. Kör soppan i mixer tills den blir slät. Rör ner sedan ner vispgrädden och den sparade purjon. Värm soppan och koka den i ett par minuter, smaka av den med nymald vit eller svartpeppar. Servera med extra purjohack och ett gott bröd. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar