Sidor

söndag 18 oktober 2015

Pepparkakspaj med äpplen och fikon

Ett recept ur boken Smulpajer - nya och gamla favoriter för smulälskaren av Maria Öhrn. 
Den gick att äta med mycket vaniljsås till, men jag tycker att den var alldeles för torr för min smak.


Pepparkaksdeg:
1 1/2 dl strösocker
1/2 dl ljus sirap
1/2 dl vatten
100 g smör
1 1/2 msk pepparkakskrydda eller motsvarande mängd malen ingefära, kanel, pomerransskal och nejlika
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Eller 700 g köpt pepparkaksdeg

Fyllning:
3 medelstora äpplen (500 g)
6 torkade fikon (125 g)

Koka upp socker, sirap och vatten i en kastrull. Dra kastrullen från värmen. Dela smöret i mindre bitar och lägg i en bunke tillsammans med pepparkakskryddorna. Slå sockerblandningen över smöret och rör tills det smält. Mät upp mjölet tillsammans med bakpulvret och rör ner i sockerblandningen. Arbeta ihop till en kletig deg och låt gärna degen stå och svälla i några timmar. Smula degen och strö ut hälften i botten av en pajform, ca 26 cm i diameter. Dela och kärna ur äpplena och skär dem i skivor. Skär fikonen i mindre bitar och fördela frukten över smulorna i pajformen. Avsluta med resten av smuldegen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 40-50 minuter. Låt svalna lite och servera med vaniljglass eller vaniljsås. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar