Sidor

tisdag 6 oktober 2015

Gratinerad skinkpurjo

Ett recept ur boken Nya Annas Mat av Anna Bergenström. Ganska så trist rätt om jag ska vara ärlig. Stod inget i receptet så fattade inte riktigt om det skulle va nåt till eller inte. Hade nog varit godare med ris till. Men hur som helst så va det ändå ingen höjdare.


Ca 2 port.

1 purjolök
8 skivor rökt skinka

Ostsås:
3-4 msk smör
4 msk mjöl
2 dl av kokspadet
2-3 dl standardmjölk
2 dl riven lagrad ost
Lite riven muskot
Salt
Svart- eller vitpeppar

Slitsa upp purjolöken och skölj noga. Dela i stora bitar och koka i lättsaltat vatten i ca 8 minuter. Låt de rinna av väl, men spara en del av kokspadet till ostsåsen. Vira skinka runt varje purjobit och rada upp bitarna trångt i en ugnsform. 

Såsen:
Smält sakta smöret, rör ner mjölet och blanda riktigt väl. Späd lite i sänder med kokspadet och mjölken. Smaksätt med lite riven muskotnöt, salt och nymald peppar. Låt såsen sjuda i ett par minuter. Rör sist ner osten och lyft bort kastrullen från värmen medan osten smälter. Rör om och ringla såsen över purjon. Gratinera direkt i 225-250 grader ugnsvärmt 10-15 minuter. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar