Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

måndag 4 juni 2012

Fruktkaka

Sådärja, nu var det dax att göra tårta igen. Igår fyllde nämligen min styvpappa 52 år.. och jag vill ju inte att han ska behöva bjuda på köpetårta. Gjorde som vanligt en ny tårta ur Mia Öhrns fina bok Tårtor.

Har medvetet undvikit att göra denna ganska så länge, då jag inte är det minsta förtjust i kakor med frukt i... alltså apelsin, citron, russin och sånt tjaffs. Speciellt när det är syltad frukt. uuhh.. syltade apelsinskal...ambrosiakaka. urk! Riktig pensionärsfavorit. Men nu blev ju min styvpappa gammal! Så då fick det bli denna. (och skulle han inte tycka om den kan han ju bara ge bort den till resten av gubbarna på jobbet, och vad jag vet så är det inte så kinkit i bygg-boden...).

Den blev hur som helst inte äcklig, men inte heller god, gick att äta en liten bit.. men det va verkligen tråkig. Så skulle aldrig rekommendera denna.

Jag hoppade över sista delen av receptet..fuskade och köpte ett färdigt tårtlock, mycket enklare så.
Dessutom hade jag ingen whisky.. är inte så förtjust i det heller för den delen. Så bytte ut whiskyn mot vatten, så inte tårtan skulle bli för torr.




Kaka:
4 dl russin
3 dl korinter
100 g suckat
1½ dl torkade aprikoser
1½ dl whisky
rivet skal och saft av 1½ citron
325 g rumsvarmt smör
3½ dl brunt farinsocker
6 ägg
6½ dl vetemjöl
4 tsk malen kanel
½ tsk malen nejlika
3/4 dl mjölk
(inget bakpulver)

saft av ½ apelsin till indränkning

ca 500 g marsipan till dekor
potatismjöl till kavlingen

Kristyr:
1 äggvita
några droppar citronsaft
2½ dl florsocker

Smörj en eller flera bakformar. Mät upp russin, korinter och suckat. Hacka aprikoserna grovt och blanda den torkade frukten med whisky och saft och skal av citron. Låt stå och dra en stund.
Vispa smöret mjukt tillsammans med sockret. Tillsätt ett ägg i taget. Blanda mjölet med kryddorna och rör ner mjölblandningen tillsammans med mjölken. Tillsätt den indränkta frukten tillsammans med citron- och whiskylagen och blanda ihop till en tjock smet. Häll smeten i formarna och grädda i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter. Prova med en sticka, om det inte fastnar någon smet på stickan är kakan klar. Lossa kakorna ur formarna och låt svalna. Stick sedan små hål i undersidan av kakorna och dränk in dem med pressad apelsinsaft. Kakan är väldigt hållbar och kan förberedas flera dagar före servering.

Mjöla bakbordet med lite potatismjöl, kavla ut marsipanen tunt och täck kakorna. Jämna till kanterna med en liten kniv.
Vispa äggvitan till kristyren till hårt skum tillsammans med några droppar citronsaft, gärna i en rostfri bunke. Tillsätt florsockret och fortsätt vispa i flera minuter tills kristyren blir fast, glansig och lite fluffig. Dekorera tårtan allt efter tycke. Täck över kristyren i bunken med plastfolie medan du arbetar så att den inte torkar. Om kristyren börjar stelna kan du röra ner några droppar äggvita för att få den smidigare igen. Förvara kakan svalt fram till serveringen.

1 kommentar: