Sidor
onsdag 25 oktober 2017
Bräckt oxbringa med rotfrukter och örtcrème
Klassisk plommonkaka
Oxsvansragu
tisdag 24 oktober 2017
Helstekt majskyckling med currysås
Lök- och ansjovispaj
Bärplättar eller läfse
Kålgryta med spjäll
Senapsbakad laxfilé med pepparrotssås
Klassisk kalops
måndag 23 oktober 2017
Mörk tryffeltårta
12 bitar
Botten
200 g mandelmassa
l msk kakao
Tryffelfyllning
100 g smör, mjölkfritt
2,5 dl grädde, t.ex. havre- eller sojagrädde
400 g mörk choklad
1 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk ljus rom, kan uteslutas
Topping
1 burk konserverade päron
1 ask, 100 g, hallon
Botten
Knåda in kakaon i mandelmassan och tryck sedan ut den i botten av en springform.
Tryffelfyllning
Koka upp smör och grädde i en kastrull. Hacka under tiden den mörka chokladen fint och häll ner i en skål. När smöret har smält och grädden kokar häller du den över chokladen. Låt stå i 1 minut och rör sedan runt med en slickepott tills du får en slät och len chokladsmet. Rör ner florsocker, vaniljsocker och rom. Häll ner smeten i springformen och ställ in i kylen i minst 2 timmar.
När det är dags för servering tar du bort kanten på springformen och sätter över tryffel· tårtan på ett vackert fat. Skär de konserverade päronen i klyftor och lägg dem uppe på tårtan. Strö över färska hallon.
Vegansk tortillapaj
1 gul lök
1 röd paprika
1 liten burk majs, 150 g
500 g sojafärs
1½ dl yoghurt, t ex sojayoghurt
1 dl vatten
1 påse taco kryddmix
1 påse babyspenat
1 förpackning cocktailtomater
4 stora tortillabröd
torsdag 19 oktober 2017
Rotfruktspannkaka
Auberginerullar
räcker till ca 8 rullar. Det går utmärkt att byta ut aubergine mot zucchini.
1 aubergine
½ burk soltorkade tomater + ½ dl olja från burken
50 g hasselnötter
1 vitlöksklyfta
1 kruka basilika
salt
olivolja
Skiva din aubergine på längden i max ½ cm tjocka skivor. Lägg sedan dessa på en plåt med bakplåtspapper där du har ringlat över olivolja. Strö salt över skivorna och stoppa in i en kall ugn som du sen sätter på 225 grader (för att spara energi). Det är klart på 12-15 minuter, eller när skivorna har krympt och fått lite färg.
Under tiden som auberginen är i ugnen kan du göra peston genom att mixa basilika, nötter, vitlök och soltorkade tomater med oljan. Smaka av och tillsätt salt efter egen smak.Gör rullar genom att breda ett jämnt lager av röran på aubergineskivorna, som gärna får svalna något först. Försegla rullarna med en tandpetare. Servera rullarna direkt eller kalla – de håller i kylen någon dag.