Sidor

torsdag 19 oktober 2017

Dillkött

Ett recept från boken Hela Sveriges husman. En klassiker! Supergott.


4 portioner

800 g kalvkött, tex bog
100 g rotselleri
2 morötter
1/2 purjolök
1 lagerblad
7-8 hela vitpepparkorn
2 msk vetemjöl
2 msk smör
1 dl vispgrädde
Färskpressad juice av 1/2 citron
Ättiksprit (12%) och socker
1 dl hackad dill
Salt, vitpeppar

Skala och skär rotsellerin och morötterna i bitar. Ansa och skär purjon i stora bitar. Putsa köttet. Lägg det i en stor kastrull. Täck med vatten. Låt köttet koka upp. Ta av kastrullen och häll av vattnet. Lägg tillbaka köttet i kastrullen. Fyll på med nytt vatten. Tillsätt rotselleri, morötter, purjolök, lagerblad, vitpeppar och 1 tsk salt. Låt koka upp och sänk värmen. Sjud under lock 35-45 minuter eller tills köttet är mört. Fräs smöret i en kastrull utan att det bryns. Pudra över vetemjöl och blanda runt med en visp. Späd med 5 dl av kokspadet samt grädden. Låt koka i 5 minuter. Smaka av med 1/2 tsk salt, 1 krm vitpeppar och citronjuice. Smaka ev såsen med ättika och socker. Ta upp köttet och skär i bitar. Lägg ner i såsen. Tillsätt hackad dill. Servera med kokt potatis. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar