Sidor

onsdag 25 oktober 2017

Klassisk plommonkaka

Gjorde detta receptet från Hela Sveriges husman redan i somras, när vi hade färska plommon i trädgården. Men har inte blivit av att jag har lagt in receptet förrän nu... god blev den i alla fall!


Ca 6-8 bitar

1 kg färska plommon
150 g smör
2 1/2 dl vetemjöl
2 ägg
2 msk + 1 dl socker
30 g flagad mandel
1 1/2 dl matlagningsgrädde
1/2 dl gelé (tex aprikos- eller rönnbärsgelé)
Florsocker

Sätt ugnen på 225 grader. Skär smöret i tärningar. Blanda snabbt ihop smör, vetemjöl, 1 äggula (spara vitan till stanningen) och 2 msk socker till en deg (gärna i matberedare). Kavla ut degen på mjölad arbetsbänk och lägg i en pajform med löstagbar botten (eller tryck ut pajdegen i formen). Skär plommonen i halvor och ta bort kärnorna. Skär ev plommonen i klyftor eller mindre bitar. Lägg plommonen i pajskalet. Strö flagad mandel och 1 dl socker över. Vispa samman 1 ägg med matlagningsgrädde och den överblivna vitan till en stanning. Häll stanningen över plommonen. Ställ in i ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna och lossa kakan från formens kant. Värm gelén i en kastrull så att den smälter. Pensla över pajen. Pudra florsocker över. Servera med vaniljsås eller vispad grädde. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar