Sidor

tisdag 24 oktober 2017

Helstekt majskyckling med currysås

Ett recept från boken Hela Sveriges husman. Är ganska så sällan jag gör helstekt kyckling, glömmer lixom bort att göra det. Men det är ju så himla gott!!


Ca 4 portioner

1 stor kyckling (ca 1,3 kg, gärna majskyckling)
1 + 1 msk färskpressad citronjuice
1 tsk grillkrydda
2 scharlottenlökar
1 tsk curry
2 dl vatten
1 dl vitt vin
1/2 msk konc kycklingfond
1 1/2 dl vispgrädde
1 dl vermouth
1/2 tsk timjan
Smör
Salt, peppar

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg kycklingen på ett galler med en långpanna under. Häll 3 dl vatten i långpannan. Smält 2 msk smör. Blanda med 1 msk citronjuice, 1/2 tsk salt och 2 krm peppar. Pensla kycklingen med blandningen. Stek i ugn ca 1 timme. Efter 40 minuter, smaksätt med grillkrydda. Skala och finhacka löken. Fräs löken i 1 msk smör. Strö över curry. Tillsätt vatten, vin och fond. Låt koka ihop tills halva mängden är kvar. Tillsätt grädde, vermouth, timjan, 1 msk citronjuice, 1/2 tsk salt och 2 krm peppar. Red ev av såsen. Vispa ner 2 msk kallt smör i tärningar och värm försiktigt. Servera kycklingen med såsen, kokt ris och kokt broccoli.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar