Sidor

tisdag 24 oktober 2017

Klassisk kalops

Ett recept från boken Hela Sveriges husman. Kalops är ju en riktig favorit, så passade på att göra detta igen nu när det även fanns med i denna boken. 


Ca 4 portioner

1 kg nötkött, T ex bog eller högrev ( 1,5 kg med ben)
200 g morötter
2 gula lökar
2 msk konc kalvfond
2 lagerblad
12 kryddpepparkorn
2 msk vetemjöl
1 liter vatten
Smör och olja till stekning
Salt, vitpeppar

Putsa köttet och skär det i 3 x 3 cm stora bitar. Skala och skär morötter och lök i ca 2 cm stora bitar. Bryn köttet i 1 msk smör och 1 msk olja i en gryta. Tillsätt morötter , lök, kalvfond, lagerblad och kryddpeppar. Låt fräsa några minuter under omrörning. Strö över mjölet och blanda väl. Häll över vatten så att det precis täcker köttet. Tillsätt ca 2 tsk salt och vitpeppar efter smak. Koka upp och rör så att det inte fastnar i botten. Skumma av. Låt sjuda under lock tills köttet är mjukt, ca 1 1/2 timme. Smaka av med salt och peppar. Servera med kokt potatis och inlagda rödbetor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar