Sidor

tisdag 24 oktober 2017

Senapsbakad laxfilé med pepparrotssås

Ett recept från boken Hela Sveriges husman. Det var gott, men helt ärligt så såg det godare ut på bilden i receptboken än vad det faktiskt var. 


4 portioner

4 skinn- och benfria laxfiléer a 150 g
4 tsk skånsk grovkornig senap
1 stor morot
1 stor palsternacka
1 liten kålrot (ca 350 g)
4 potatisar (fast sort, ca 300 g)
Olja till stekning

Sås:
1 1/2 dl matlagningsgrädde
2 1/2 dl mjölk
1-2 msk socker
1 msk riven pepparrot (tub)
1/2 msk maizena
2-3 tsk ättiksprit (12 %)
Salt, peppar

Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg laxbitarna i en smord ugnssäker form. Bre ut ett tunt lager senap på varje laxbit. Fördela 1/2 tsk salt och 1 krm peppar på bitarna. Skala och skiva rotfrukterna och potatisen tunt. Stek i olja  på medelvärme tills potatisen är mjuk och resten av rotfrukterna har lite tuggmotstånd kvar. Tillsätt 3/4 tsk salt och 1 krm peppar. Ställ in laxen mitt i ugnen 10-12 minuter (eller tills innertemperaturen är 56 grader). Koka upp grädde och mjölk. Tillsätt socker och pepparrot. Rör ut majsstärkelse med lite vatten. Tillsätt redningen till såsen under omrörning och koka den några minuter. Tillsätt ättikspriten. Smaka av med 1 tsk salt och 1 krm peppar. Servera laxen med rotfrukterna och pepparrotssåsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar