Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

tisdag 26 november 2019

Blodpudding med knaperstekt fläsk och rårörda lingon

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Väldigt god blodpudding! Bäst hittills av de recepten jag har provat! De tidigare har nämligen varit lösare i konsistensen och svåra att steka då de har ramlat isär. Smaken är så himla mycket godare än den man köper färdig. Jag som inte ens gillat blodpudding tidigare har helt bytt inställning! Hemmagjord är dessutom lätt att göra.




8-10 portioner

1 liter grisblod
400 g späck
1 gul lök
1 syrligt äpple
Smör till stekning
1/2 dl konc. äpplejuice
2 dl mjölk
20 g salt
Peppar
1 msk konc. ox/kalvfond från flaska
1 dl farinsocker
1 liter rågmjöl
2 krm kryddpeppar
2 krm mejram
1 krm kanel
1 krm ingefära
3 dl russin

Till servering:
Rimmat sidfläsk
Rårörda lingon

Sätt ugnen på 150 grader och ställ in ett vattenbad.
Skär späcket i fina tärningar. Det går lite lättare om det får ligga 1/2 timme i frysen först. Skala och finhacka löken, kärna ur och skär äpplet i tärningar. Fräs runt späcket, löken och äpplet i lite smör i en panna, späd med äppeljuicen. Låt puttra på svag värme någon min.
Blanda blod och mjölk i en bunke, salta och peppra. Lägg i fräset och övriga ingredienser. Rör om ordentligt till en slät smet. Stek en liten provbit och smaka av kryddningen. Häll upp smeten i teflonformar. Täck formarna med folie. Sätt in formarna i vattenbadet och baka långsamt i ca 2 timmar. Blodpuddingen är klar när den inte längre är kladdig inuti, prova med en sticka. Servera med knaperstekt fläsk och rårörda lingon. Det som ev. blir över går bra att frysa in och steka upp vid ett senare tillfälle.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar